Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Stránka za stránkou. Na čtvrteční Světový den knihy začíná on-line akce Čtení ti sluší

Kultura

  14:00
PRAHA - Akce Čtení ti sluší - Čteme s důvěrou, dříve známá pod názvem Kniha ti sluší, dnes na Světový den knihy začne on-line z prozatím uzavřeného knihkupectví v centru Prahy. Společně s pořadateli, Martinem Vopěnkou ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů a Václavem Machem za Unii vydavatelů, ho zahájí ambasador kampaně, herec Jan Potměšil.

Čtení a relax s vyhlídkou foto: Klára Hantychová – Malá cestovatelka

Projekt vedle Světového dne knihy a autorských práv 3. května také připomeneme Světový den svobody tisku.

Jako každý rok akce nabídne možnost využít dárkové poukazy na čerstvě zakoupené knihy a nově také slevy na objednání předplatného novin a časopisů. Omezení související s šířením koronaviru knihovny a knihkupectví prozatím uzavřela. Prvních otevřených menších knihkupectví se čtenáři dočkají 27. dubna. Druhá vlna akce Čtení ti sluší se uskuteční v souvislosti s plánovaným otevřením už všech knihkupeckých prodejen od 8. června.

Záměrem kampaně Čtení ti sluší s podtitulem Čteme s důvěrou bylo především podpořit českou knižní a mediální kulturu a informovat veřejnost o tom, co obnáší práce knižních nakladatelů a vydavatelů novin a časopisů. Hlavním tématem letošního ročníku se pak vzhledem k nečekaným událostem stala podpora knižního oboru a dopady koronavirové krize na provozovatele kamenných knihkupectví.

Rozhodnutí vlády o uzavření většiny obchodů včetně knihkupectví je podle knihkupců a nakladatelů pro český knižní trh fatální. Jeho zástupci v minulých dnech uvedli, že letos očekávají kvůli opatřením proti šíření koronaviru pokles obratu nejméně o 30 procent. Knižní trh podle nich ztratí až tři miliardy korun. Vláda schválila přibližně miliardu Kč pro českou kulturu. Malá nakladatelství patří mezi subjekty nezávislé umělecké scény, na něž balíček myslí 440 miliony korun.

Pokud stát podle Vopěnky nevymyslí nějakou specifickou podporu, bude knižní trh těžce poškozen, protože jde o zbytné zboží. „Do restaurací se lidé vrátí, protože jídlo je vždy na prvním místě. Ale knihy ne. Je to o prioritách společnosti,“ míní předseda svazu a spisovatel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!