Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Struny podzimu dnes zahájí britská zpěvačka Laura Mvula

Kultura

  10:00
Mezinárodní hudební festival Struny podzimu už tradičně rozezní Prahu hudbou od Bacha po hip hop. Program 23. ročníku zahájí právě dnes večer ve Foru Karlín Laura Mvula, britská zpěvačka a pianistka označovaná jako "Nina Simone moderní doby".

Laura Mvula foto: Struny podzimu

Při její pražské premiéře ji doprovodí Filharmonie Brno a česko-slovenské jazzové trio Levíček–Uhrík–Novák, které vzniklo výhradně pro účely tohoto koncertu. O zakončení se 13. listopadu v Lucerně postarají legendy hiphopové scény De La Soul a progresivní jazzový bubeník Chris Dave.

Struny podzimu přinesou také návrat velikána saxofonu Charlese Lloyda. Jazzman, který pronikl i na rocková pódia společně s The Doors nebo Beach Boys, se do Prahy vrátí po osmi letech. Další program nabídne pražskou premiéru avantgardního uskupení JACK Quartet, které deník New York Times označil jako „nejzásadnější americké kvarteto“, či unikátní scénický projekt věnovaný Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi, během něhož scénograf Michal Caban promění Rudolfinum na barrandovské studio 60. let.

Pořadatelé připravili také atraktivní doprovodný program Offstrings čítající dva minifestivaly: Týden americké hudby vzdává hold průkopníkům americké moderní hudby od Johna Cage přes Steva Reicha až po ryze současná díla. Minifestival Struny ve filmu, který hostí nově otevřené pražské kino Edison Filmhub, oslavuje vztah mezi hudbou, filmem a televizí. Podrobný program celého festivalu a další informace najdete na www.strunypodzimu.cz.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...