Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Struny podzimu přivezou královnu fado Marizu i minimalistu Reicha

Kultura

  15:30
Na letošní ročník festivalu Struny podzimu, který potrvá od 6. října do 9. listopadu, zavítá zpěvačka portugalského fada Mariza, klavírista Ahmad Jamal, zpěvák Chris Thile, který vystoupí s fenomenálním klavíristou Bradem Mehldauem, a také ikona soudobé vážné hudby, a také zakladatel minimalismu Steve Reich.

Steve Reich osobně uvede některé svoje skladby na lestošních Strunách podzimu foto: Jeffrey Herman

K dalším hostům festivalu budou patřit jihoafrický zpěvák a trumpetista Hugh Masekela či první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morente. "Nesázíme jen na zvučná jména, snažíme se pro české publikum objevovat také nové umělce a přinášet tak našim návštěvníkům nečekané hudební setkání a zážitky," přibližuje letošní program Marek Vrabec, umělecký ředitel Strun podzimu.

Hlasy temperamentního jihu - fado i flamenko

Struny podzimu letos nabídnou koncerty různých žánrů, včetně současné world music. Festival slavnostně zahájí koncert zpěvačky Marizy, ambasadorky portugalského žánru fado, který proběhne ve Státní opeře. "Jsme rádi, že Marizu můžeme uvést nyní, kdy se po letech zdařilých inovací a experimentů vrací s pokorou i grácií ke kořenům fada – tohoto portugalského blues, které přivedla do nejprestižnějších koncertních domů po celém světě," líčí Marek Vrabec. Podobnou hudbu si Struny přichystaly i na závěr, kdy ve Stavovském divadle vystoupí přední představitelka flamenka Estrella Morente, pokračovatelka slavného andaluského muzikantského rodu.

Zpěvačka portugalského fada Mariza

Perskou mystiku připomene vystoupení íránského mistra strunného historického nástroje setaru Hosseina Alizâdeha, kterého doprovodí perkusista Pejman Hadadi, do hlubin gruzínských hudebních mystérií se ponoří sbor Didgori, který předvede mužské vokální polyfonie.

Steve Reich uvede své rané dílo, zazní i jeho Drumming

Festival představí ikonu soudobé (nejen) vážné hudby Steva Reicha i mladé tvůrce jdoucí v jeho šlépějích. Steve Reich je jedním ze zakladatelů minimalismu a zároveň jednou z největších osobností moderní hudební historie. Na Strunách podzimu se na Nové scéně ND aktivně zúčastní uvedení svého raného díla pro dva páry rukou Clapping Music. Kompletní Reichův Drumming zazní v provedení ansámblu bicích nástrojů cenou Grammy oceněného perkusisty Colina Currieho.

Kompletní Reichův Drumming předvede ansámbl perkusisty Colina Currieho.

Zástupcem jazzu bude letos na Strunách matador  Ahmad Jamal, klavírista, který brázdí světová pódia už šest desetiletí a ke svým inspirátrům ho počítal i Miles Davis. Dalším jazzovým mistem je trumpetista Hugh Masekela, který zahraje v komorním duu se svým dlouholetým spoluhráčem a přítelem, klávesistou Larry Willisem. Ke Strunám podzimu patří také objevy a tím letošním bude původně bluegrassový dnes všestranný hráč na mandolínu a zpěvák Chris Thile, jemuž bude sekundovat jeden z nejkreativnějších jazzových klavíristů současnosti Brad Mehldau.

Trumpetista Hugh Masekela

Pořadatelé myslí na děti, pro které je připraven na 18. a 19. října komponovaný víkend Struny dětem. Na závěrečné afterparty – klubové noci festivalu Struny podzimu SPOTLIGHT - se představí 12. listopadu v klubu Roxy mladé výjimečné talenty ze zahraničí i domácí scény. Detailní programy budou zveřejněny později.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...