Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Struny podzimu zahájí podmanivé portugalské fado v podání Marizy

Kultura

  11:30
Koncertem melancholických, osudových portugalských písní, které zazní dnes večer ve Státní opeře, začíná multižánrový hudební festival Struny podzimu. Potrvá až do poloviny listopadu. Letošní program slibuje výjimečné zážitky, mimo jiné představí minimalistu Stevea Reicha, který vystoupí společně s Colin Currie Group, pianistu Brada Mehldaua a mandolínistu Chrise Thileho, ale i hip-hopové Young Fathers.

Zpěvačka Mariza foto: Struny podzimu

"Fado má velmi pevné základy, ale je to městská hudba. A jako všechny druhy městské hudby se fado mění tak, jak se mění společnost. Žijeme v novém století, takže přirozeně zpívám o všech nových věcech, které mě obklopuji v novém Portugalsku. Vytvářím zkrátka fado pro novou generaci," říká zpěvačka Mariza, která na festivalu vystoupí se svou čtyřčlennou kapelou.

Dalším koncertem, který se odehraje ještě tento týden, bude vystoupení mladé violoncellistky Mayi Beiser, která ve čtvrtek ve Studiu Hrdinů Veletržního paláce zahraje  coververze hitů rockových hvězd jako Led Zeppelin, tak i hudb progresivního komponisty Davida Langa či gurua minimalismu Steva Reicha.

Maya Beiser

Sám Reich se představí v úterý 14. října na společném koncertě s perkusionistou Colinem Curriem - odehraje skladbu pro dva páry rukou Clapping Music. Na koncertě ve Fóru karlín zazní v podání Colina Currieho a jeho ansámblu také skladby Drumming či Sextet. Na první setkání s Curriem Reich vzpomíná takto: "V londýnském Southbank Centre mě naprosto dostal: srolovaly se mi z toho ponožky. Moje vlastní skupina by nedokázala zahrát tak dynamicky a expresivně. Úplně jsem žárlil!".

Ansámbl perkusisty Colina Currieho předvede kompletní Reichův Drumming.

Různé podoby jazzu

Jazz bude na festivalu zastupovat matador žánru Ahmad Jamal, který ani po osmdesátce nepřestává inspirovat další hudebníky. Do Prahy přijede s programem Saturday Morning, ve kterém ho doprovázejí kontrabasista James Cammack, bubeník Herlin Riley a perkusist Manolo Badren. Jinou podobu jazzu předvede dvojice složená z hráče na mandolínu Chrise Thileho a jazzového pianisty Brada Mehldaua. Nečekané spojení těchto nástrojů i osobností přinese jistě originální hudební zážitek. Chris Thile zaujal již ve svých skupinách Nickel Creek a Punch Brothers, spolupracuje i s řadou dalších významných hudebníků včetně violoncellisty Yo-Yo My. Brad Mehldau je označkován za enfant terrible současného jazzu, na kontě má řadu sólových projektů i spoluprací.

Chris Thile a Brad Mehldau.

Do třetice jazzového žánru vystoupí na Strunách podzimu trumpetista Hugh Masekela, který je označován za jednu z klíčových postav africké hudby posledních šedesáti let. V Praze vystoupí v doprovodu dlouholetého spoluhráče a dobrého přítele pianisty Larryho Willise.

Exotické motivy vnese do programu festivalu hráč na historické strunné nástroje setar a tar Hossein Alizâdeh, kterého na koncertě v pražské křižovatce doprovodí virtuózní perkusista Pejman Hadadi; vystoupí 23. října.

Struny podzimu už tradičně představují různé formy sborové zpěvu, letos bude zástupcem této hudební formy syrová vokální polyfonie z Gruzie v podání souboru Didgori. Gruzínská polyfonie je od roku 2001 součástí Nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Třináctičlenný ansámbl Didgori přestaví 30. října v Českém muzeu hudby sakrální hudbu i lidové písně.

Elektronická Klubová noc

Festival zakončí a 12. listopadu Klubová noc SPOTLIGHT v Roxy/NoD, letos zaměřená na elektronickou, hip-hopovou, soulovou a alternativní scénu. Zahrají britští hip-hopeři Young Fathers, představitelka amerického elektronického soul-punku Xenia Rubinos, multiinstrumentalista Taylor McFerrin či objev britské elektronické scény LAW.

Spojení zvuku chrámových varhan a elektroniky přinese premiéra projektu přední varhanice mladé generace Kateřiny Chrobokové, která se pod pseudonymem KATT  vlomila na pole experimentální elektronické muziky. Vystoupí společně s francouzským producentem tvořícím pod jménem DA FAKE PANDA.

Autor: