Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Studio Disney odkládá deváté Star Wars o půl roku. Kvůli výměně režiséra

Kultura

  18:00
Když režisér Colin Trevorrow od deváté epizody odstoupil, studio Disney našlo dokonalou náhradu v J.J. Abramsovi. Ten již režíroval sedmý díl s podtitulem Síla se probouzí. Kvůli výměně se ale premiéra filmu odkládá o nepříjemný půlrok. Fanoušci se ji tak místo května 2019 dočkají až v prosinci.

Režisér J.J.Abrams foto: Reuters

Režisér J.J.Abrams (StarTrek, Mission: Impossible 3) ještě před rokem prohlašoval, že sedmá epizoda byla jeho první a poslední režisérské zabřednutí do vod Hvězdných válek. 

‚Rey nikoho nezajímá.‘ Protagonistka sedmých Star Wars fanoušky netáhne?

Když ale Colin Trevorrow (Jurský svět) oznámil, že od projektu deváté epizody Star wars odstupuje kvůli neshodám se studiem Disney, Abrams nebyl daleko.  „Ve filmu Star Wars: Síla se probouzí se J. J. Abramsovi povedlo vše, v co jsme doufali. Jsem jsem nadšená, že se právě on vrací, aby natočil poslední díl trilogie,“  znělo oficiální vyjádření Kathleen Kennedyové, prezidentky studia Disney

Han Solo (Harrison Ford) a Žvejk (v anglickém originále Chewbacca) po třiceti...
Herec John Boyega (Finn) v sedmém díle ságy Star Wars s podtitulem Síla se...

J.J.Abrams figuruje i jako výkonný producent osmé epizody nazvané Poslední z Jediů(premiéra 14. prosince letošního roku) . Zároveň bude spoluautorem scenáře k výše zmíněné deváté epizodě, kterou si bude sám režírovat. 

Změna v režisérovi s sebou přinesla i poněkud nešťastnou daň - snímek se zpozdí minimálně o půl roku. Místo plánovaného 24. května 2019 (na oficiální světový den Star Wars) se ji fanoušci dočkají nejdříve až v prosinci.