Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Štyrského obraz vydražili za 15,5 milionu korun, prodaly se i díla Kupky, Panušky a Zrzavého

Kultura

  8:30
PRAHA - Obraz Jindřicha Štyrského Déšť z roku 1927 se v sobotu v Obecním domě vydražil za 15,5 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena byla o čtyři miliony korun nižší. Celkem se na dražbě aukční síně European Arts prodala umělecká díla téměř za 50 milionů korun, řekl v sobotu jménem pořadatelů Miloš Svoboda.

Štýrského obraz Déšť z roku 1927 se v Praze vydražil za 15,5 mil. Kč, vyvolávací cena byla o 4 miliony nižší. foto: ČTK

Dosavadní Štyrského aukční rekord je obraz Utonulá, který se loni na podzim vydražil za 24,3 milionu korun. Olej na plátně Déšť pochází z takzvaného artificielistického období, které Štyrský rozvíjel zejména v Paříži ve dvacátých letech minulého století společně s malířkou Toyen. „Obraz vyznačující se velmi provzdušněnou, odhmotněnou barevností, lehkostí, postihující zrakem dosud nespatřené barevné odstíny,“ charakterizovali dílo Déšť zástupci aukční společnosti.

Štyrského obraz Utonulá vydražili za 24 milionů, což je autorský rekord

Téměř za 2,3 milionu korun se prodala kresba Františka Kupky Portrét ženy z počátku 20. století, vyvolávací cena byla 1,55 milionu. Nového majitele získal na sobotní aukci také obraz Paní Kopistová se synem, jehož autorem je Vlaho Bukovac. Za olej z roku 1915 kupec zaplatil 3,1 milionu korun, cena začínala na 2,5 milionu.

Vzácný symbolistní olej Jaroslava Panušky z roku 1900 nazvaný Strašidlo se po napínavém souboji třech dražitelů v sále i na telefonu dostal z vyvolávací ceny 180 000 korun na více než půl milionu korun, uvedl Svoboda.

Velký rozruch podle něj vzbudila i dražba šesti litografií od Jana Zrzavého z cyklu Album. Dohromady se vydražily za 961 000 korun, přičemž součet jejich vyvolávacích cen byl 150 000 Kč.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...