Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Superhrdinové dostávají pěstí. Lize spravedlnosti se nepovedl start v kinech

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Snímek Liga spravedlnosti, ve kterém se setkávají nejoblíbenější superhrdinové komiksové stáje DC, má nejhorší finanční start v rámci všech filmů od DC. Film, který měl dokázat že je studio schopno konkurovat komiksovým hitům od Marvelu, také sbírá vesměs průměrná hodnocení. Na internetu se navíc objevila petice za vydání původní režisérské verze.

Snímek Liga spravedlnosti (2017). foto: Warner Bros

Mořná silná konkurence pro Avengers, říkalo se Lize spravedlnosti před její premiérou. Studio DC pro snímek dalo dohromady do jednoho týmu svá největší jména. Liga spravelnosti jsou Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadotová), Aquaman (Jason Momoa), Flash (Ezra Miller) a Cyborg (Ray Fisher).

Snímek měl být velkým tahákem poměrně nového rozšířeného universa DC (zkratkou nazývaného DCU). To obnášelo jeden svět, ve kterém by se všechny filmy od DC potkávaly a případně i prolínaly. Liga spravedlnosti je šestým snímkem tohoto projektu. Po prvním víkendu v kinech (opening weekend) také tím nejméně výdělečným, alespoň na domácím trhu.

Snímek Liga spravedlnosti (2017).
Snímek Liga spravedlnosti (2017).

Při odhadovaném rozpočtu 300 milionů dolarů snímek vydělal v amerických a kanadských kinech jen 96 milionů. Odhady studia hovořily o 110 milionech. Všechny ostatní filmy DCU navíc za stejnou dobu přesáhly na domácím trhu kulatou hranici 100 milionů.

RECENZE: Liga spravedlnosti. Komiksový snímek funguje, ale na konkurenci stále nestačí

Ačkoliv v Americe šlo o neúspěch, který může značit i to, že tamní publikům má superhrdinů od DC plné zuby, tak zámořská kina situaci zachránila. Mimo Ameriku a Kanadu film za první víkend vydělal 185 milionů dolarů. Nejvíc výdělečný byl v Číně s 51,7 miliony dolarů.

Finální částka se tak pohybuje okolo 282,5 milionů dolarů. Ačkoliv nejde o vyložený finanční propadák, odhady studia hovořily o 325 až 355 milionech.

Snímek navíc v recenzích sbírá průměrná či dokonce podprůměrná hodnocení. Na recenzním serveru Rotten Tomatoes má v současné chvíli pouhých 40%. Na českém recenzním serveru ČSFD si ale vede o poznání lépe s výsledkem 70% procent. (údaje k 20. listopadu)

Na internetu se navíc objevila petice za vydání režisérské verze Ligy Spravedlnosti. Snímek totiž točil režisér Zack Snyder (Muž s oceli, Úsvit mrtvých), který po sebevraždě jeho dcery od projektu odstoupil. Snímek po něm převzal Joss Whedon (Avengers, Toy Story: Příběh hraček).

Whedon některé části filmu vynechal a jiné přetočil. Snímek tak podle všeho dopadl úplně jinak, než byla původní vize Zacka Snydera. Některé vystřižené scény unikly na internet. Petice za vydání původní Snyderovy verze má v současné chvíli více než 53 tisíc podpisů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!