Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svatovítský poklad se po 21 letech ukázal lidem

Kultura

  11:23
PRAHA - Svatovítský poklad se po 21 letech vrátil do kaple svatého Kříže na Pražském hradě. Novou stálou expozici dnes dopoledne slavnostně otevřeli prezident Václav Klaus a arcibiskup Dominik Duka.

Svatovítský poklad se po 21 letech vrátil do kaple svatého Kříže na Pražském hradě. foto: Lidové noviny

Lidé v kapli uvidí například zlatý relikviářový kříž, který nechal zhotovit Karel IV. a bývá vystavován spolu s českými korunovačními klenoty.

"Jsem velmi rád, že se nám podařilo opět něco přidat, co návštěvníci České republiky, Prahy a Pražského hradu mohou navštěvovat," uvedl prezident s tím, že expozice s pokladem bude velmi cennou částí prohlídky Hradu.

Zdařila se podle něj i rekonstrukce kaple.

Poklad si prohlédnete za 300 korun

Svatovítský poklad, jehož historie sahá až ke svatému Václavovi, opatruje od vzniku pražské diecéze v roce 973 Metropolitní kapitula u sv. Víta.

Sbírku významně rozšířil ve 14. století Karel IV., který při svých cestách po Evropě shromáždil cennou kolekci ostatků svatých. Uměleckou hodnotu mají především zdobené relikviáře, ve kterých byly ostatky po staletí přechovávány. Sbírka patří mezi největší chrámové poklady v Evropě.

Lidé v kapli zaplatí zvláštní vstupné, nebudou potřebovat vstupenku na celý hradní turistický okruh. Počet návštěvníků v kapli bude omezený. Nejvýše do ní bude moci vstoupit 45 lidí. Vstupné bude 300 korun, za rodinu 600 korun, celé školní třídy zaplatí 150 korun.

Poklad byl v dvorní kapli Pražského hradu vystaven v letech 1961 až 1990.

Pak ale byla kaple na dlouhá léta uzavřena kvůli obavám o bezpečnost pokladu a nevyhovujícímu prostředí. Po kompletní rekonstrukci kaple se do ní teď expozice pokladu vrací.

Autoři: ,