Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

,Co byste obětovali pro pravdu a lásku?‘ Horákův Havel se představuje v ukázce

Kultura

  12:14
PRAHA - V celovečerním filmu Havel se představí jedna z nejvýraznějších osob naší historie. „Portrét státníka ale nečekejte,“ slibuje režisér Slávek Horák. Havel bude mít premiéru v kinech 23. července 2020.

Film Havel se odehrává mezi roky 1968 až 1989. Celý film se soustředí na Havlův (Viktor Dvořák) osobní život a jeho neustálé hledání pravdy na místech, kde se jí příliš nenachází. Ústředním motivem je pak jeho neobvyklý, ale velmi silný vztah s manželkou Olgou (Anna Geislerová). 

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák
Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák

Snímek sice vychází z faktů, ale na školometské vysvětlování si nehraje. „Havel je hraný film, ne učebnice. Jak říkají všichni velcí vypravěči – ‚Nikdy nenechte stát fakta v cestě dobrému příběhu‘,“zdůrazňuje režisér Slávek Horák, jenž je společně s Rudolfem Suchánkem i autorem scénáře.

„Slogan filmu ,Co byste obětovali pro pravdu a lásku?‘ možná někomu přijde až příliš krásný v dnešní pragmatické, často až cynické době, ale mě se na Havlovi vždy nejvíc líbilo, že upřímně bojoval za pozitivní lidské hodnoty. A že pro ně dokázal přinést velké oběti, což je dnes velkou vzácností,“ dodává.

Není pochyb o tom, že hrát někoho takového, jako je Václav Havel, je pro herce ohromná výzva. „Četl jsem, díval jsem se na záznamy, ptal jsem se lidí, kteří Václava Havla zažili. Taky jsem doma před natáčením ráčkoval,” sdělil Viktor Dvořák k přípravě. Herec získal loni cenu Thálie pro nejlepšího herce za roli Louise Aronsona v inscenaci Andělé v Americe

Havel je vůbec druhým celovečerním filmem Slávka Horáka. Jeho prvotina Domácí péče (2015) s Bolkem Polívkou a Alenou Mihulovou v hlavních rolích byla úspěchem. Získal devět nominací na Českého lva a tu pro nejlepší herečku v hlavní roli i proměnil. 

Havel

ČR - 2020

Délka: 100minut

Žánr: drama, životopisný

Premiéra: 23. července 2020

Režie:Slávek Horák

Hrají: Viktor Dvořák, Anna Geislerová, Martin Hofmann, Barbora Seidlová, Stanislav Majer, Jiří Bartoška, Adrian Jastraban a další