Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svěrák se ve filmovém Kukym vrací. K loutkám

Kultura

  11:21
Nový film Jana Svěráka je všechno jiné, než co bychom od tohohle tvůrce čekali – a přitom nese paralely skoro všeho, čím se proslavil především. Zpětně to všechno dává smysl. Ano, na první pohled se může zdát zvláštní, že Jan Svěrák, režisér oscarového Kolji, velkofilmového Tmavomodrého světa, nízkorozpočtové Jízdy a multimiliony milované Obecné školy, hodil za hlavu vábničky "velkého" světa a natočil si loutkový snímeček jen tak za chalupou v lese.

Kuky se vrací. foto: Reprofoto

Ale Svěrák i v tomhle formátu zůstává Svěrákem. Je epicky velkofilmový, i když režíruje jen loutky zvíci několika desítek centimetrů. Je mentorský, i když se na scénáři nepodílel jeho otec Zdeněk. A je schopný zasáhnout publikum několika generací, i když primárně jde o fantazie šestiletého Ondry, který přišel o svoji oblíbenou hračku.

Právě vyprávění příběhu očima malého dítěte připomene vzdáleně podobný film – Kdopak by se vlka bál, kde si holčička po svém interpretuje manželskou krizi rodičů. Svěrákova novinka nabízí drama jiného druhu: Ondra si představuje, jakými dobrodružstvími prochází jeho plyšový medvídek Kuky, kterého maminka "poslala do světa". Ondra má totiž astma a Kuky funguje jako lapač prachu. Chlapcovy fantazie vznikají na vědomé i podvědomé bázi: promítne do nich bezdomovce, kterého potkává před obchodem, a když dostane horečku, Kuky se ocitne uprostřed požáru.


Nosný základní nápad se nicméně příliš nedaří rozvést do nosného příběhu. Svěrák Kukyho velmi brzo dostane do lesa, ale pak neví, co tam s ním, a nechá ho po hvozdě chodit v kruzích. Základní konflikt dobra a zla je vytvořen uměle: zlí mají být igelitoví "policajti", kteří se Kukyho snaží dostat zpátky na skládku, odkud jim utekl. Ti ale přece jen dělají svoji práci. Dobro zastupuje kapitán Hergot, vůdce lesních bytostí – ale ten už je starý a slepý, a je proto jen logické, že vznikne poptávka po jeho sesazení.

Malý velkofilm
V jednotlivostech je však "Kuky" nepřekonatelný. Svěrák si s filmem opravdu vyhrál a klukovská zapálenost, kterou do něj vložil, z plátna jen sálá. V mnoha momentech připomene jiného "věčného kluka" Stevena Spielberga: s maličkými aktéry inscenuje strhující autohoničky, okamžiky plíživého napětí i velké záchranné operace. To vše klasickou loutkovou technikou, kdy loutkoherci vodí aktéry na drátkách, jež se později digitálně odstranily. Svěrák tak dokázal účelně propojit prehistorické postupy s nejnovější technologií.

Se světem nablýskaných, trojrozměrných, počítačově generovaných animací přitom estetika Kukyho nemůže kontrastovat víc. Podobně jako Jiří Barta v loňském snímku Na půdě se i Svěrák s výtvarníkem Jakubem Dvorským a iniciačním přispěním Františka Skály nechal okouzlit starými zašlými hračkami a předměty poskládanými z vyhozených věcí. V Kuky se vrací se setkávají s bytostmi kreativně sestavenými z kořenů, větviček, mechu a podobných materiálů. Příroda do filmu prosakuje i skrze živá zvířata a nádherně nasnímané lesní scenérie a makrodetaily.

Lze mít řadu výhrad. Některé postavy jsou namluvené příliš výraznými hlasy, což odvádí pozornost: týká se to zejména Pavla Lišky a Zdeňka Svěráka coby Hergota. (Skvěle civilní je naopak režisérův syn Ondřej, který hraje Ondru a mluví Kukyho.) Linie s "moudrým bezdomovcem" smrdí kýčem. A mnohé repliky jsou sice vtipné a chytré, ale pochopí je pouze dospělejší diváci, takže z jinak organického světa filmu rušivě trčí.

Výhrady ale začnou se závěrečnými titulky v mysli blednout. Co v ní zůstane, je právě ona svěrákovská hravost a vynalézavost v detailech. Typický je třeba moment přiznávající použitou stylizaci, kdy Kuky vysvětluje, proč se nepřestává usmívat, ani když jde do tuhého: je tak přece udělaný. A sekvence, v níž Kuky s Hergotem zachraňují ptačí vajíčka z jedoucího valníku, zatímco je stíhají pronásledovatelé, je hollywoodsky bombastická v tom nejlepším slova smyslu.

A ještě jednu věc má Kuky s Hollywoodem společnou: porozumí mu diváci na celém světě. Vysoké šance tak má i na festivalu v Karlových Varech, kde poběží v hlavní soutěži.

Kuky se vrací

ČR, 2010
Scénář a režie: Jan Svěrák
Hrají a mluví: Ondřej Svěrák, Zdeněk Svěrák, Oldřich Kaiser, Kristýna Nováková-Fuitová, Jiří Lábus, Pavel Liška a další

 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!