Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět knihy láká na program i hosty. Dorazí i autor Zaklínače Andrzej Sapkowski

Kultura

  10:35
PRAHA - Organizátoři největšího knižního veletrhu u nás zvolili za čestného hosta Polsko. Letošní program je zaměřený na různorodost. Svět knihy proběhne od 14. do 17. května.

Andrzej Sapkowski vydá další román o Zaklínači. foto: MAFRA - František Vlček

Hlavním lákadlem polského programu bude bezesporu Andrzej Sapkowski. Jeho Zaklínači se jako jedné z nemnoha středoevropských literárních postav podařilo probojovat do hlavního proudu globální popkultury. Mlčenlivého krotitele monster kromě knih knih proslavila i počítačová hra a nyní seriál Netflixu. Na Svět knihy se Sapkowski vrací po deseti letech. 

Nobelisté Herta Müllerová a Mario Vargas Llosa debatovali v rámci veletrhu Svět...
Nobelistka. S Hertou Müllerovou se budou moct návštěvníci setkat dnes v 18.00 v...

Přijede také Tomasz Bagiński, v současnosti nejvýznamnější polský tvůrce animovaných filmů. Podílel se i na vzniku počítačové hry The Witcher a nyní je výkonným producentem seriálu Zaklínač, který na konci loňského roku vévodil žebříčkům sledovanosti.

Svět knihy pochopitelně nabízí hostů mnohem více. Kompletní program lze nalézt na stránkách knižního veletrhu.

Bohužel již dříve oznámená polská nobelistka Olga Tokarczuková se nakonec rozhodla celý svůj letní program zrušit. 

„Pokud jste byli v Polsku naposledy třeba před deseti lety, překvapí vás, jak rychle se mění. A nejde jenom o nové dálnice či varšavské mrakodrapy. Vedle nich vyrůstají nová muzea a galerie a bouřlivě se rozvijí i živá kultura. Zároveň je Polsko země, která intezivně prožívá svou historii i tradice. Literatura, divadlo nebo film odráží všechny tyto diskuse jako první. Tuhle různorodou a často vzájemně si protiřečící zemi chceme představit,“ popisuje ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.