Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Světová premiéra dona Quijota v Praze smísí baroko s jazzem

Slovensko-cest

  7:00
PRAHA - Světovou premiéru ojedinělé adaptace příběhu dona Quijota de la Mancha uvede 1. srpna na jevišti divadla ABC přehlídka Letní slavnosti staré hudby.

Ze zkoušky představení Don Quixote foto: Letní slavnosti staré hudbyLidovky.cz

Inscenace s názvem Don Quixote má propojit širokou škálu divadelních postupů a hudebních stylů. „Prázdné jeviště se v mžiku zaplní postavami oživlými v podání tří herců komiků. Před zraky diváků se v nespoutaném rytmu odvine široká škála stylizovaných gest, akrobatických kousků, tanečních kroků a zpívaných čísel,“ slibuje francouzsko-česko-slovenský soubor Compagnie Scapinove, který inscenaci vytvořil. Již v roce 2007 toto sdružení rovněž pod hlavičkou Letních slavností staré hudby uvedlo Molierova Scapinova šibalství.

Reprízy budou ve Francii a na Slovensku

Představení Don Quixote bude uvedeno ve francouzštině s českými titulky. Hudebně se v něm baroko prolíná s jazzem, lidovou melodikou i španělskými rytmy.
Jazzový vklad do inscenace přinášejí instrumentalisté a improvizátoři Stano Palúch a Marcel Comendant, kteří při komponování spojili síly s barokní flétnistkou Janou Semerádovou. „Don Quixote slibuje především originální kompozice vzniklé přímo pro účely tohoto představení a nesoucí ozvuky slovanského, moldavského i jihoevropského folkloru,“ říká Semerádová.

V roce 2013 bude představení reprízováno ve Francii na festivalech Soirées d’été au château de Machy, Le Festival Baroque de Pontoise, L’estival de la bâtie a v Le théâtre du château d’Eu a dále v Bratislavě jako součást Komorního cyklu Slovenské filharmonie.

Autor: