Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Švýcaři The Young Gods v březnu zopakují svůj akustický triumf

Kultura

  7:24
PRAHA - V rámci série Other Music se uskuteční krátce po vystoupení Erika Truffaze ještě jedna velká událost. Se svým akustickým projektem Knock on Wood odehrají v Divadle Archa 9. března poslední akustický koncert švýcarští Young Gods. Pak se vrhnou do příprav "klasické" elektrické desky.

The Young Gods foto: Pavel WellnerLidové noviny

Legendární pokušitelé neznámého si nikdy nedělali hlavu se "stylovou čistotou", jejich diskografie je plná zdánlivých úletů, které dostávají logiku a vzájemnou provázanost v mnoha případech až s odstupem několika let, avšak to, co nabízejí v rámci současného akustického projektu, zachyceného na albu Knock On Wood - The Acoustic Sessions, je možná v jejich bohaté dosavadní kariéře doposud největší "drzostí". Vybrali ze svého repertoáru ty nejznámější kusy, doplnili je několika coververzemi a vše nahráli v obsazení převážně pro tři španělky, perkuse a hlas.



Když prvotní šok opadne, začnou se spojovat věci, které projekt když ne přímo vysvětlují, tedy alespoň naznačují, kde mohou být jeho kořeny. Za prvé: leader kapely, zpěvák Franz Treichler, je – což se málo ví – původem klasicky vzdělaný kytarista. Za druhé: tím, co odjakživa The Young Gods elektronicky obráběli především, byly zvuky nasamplovaných kytar, byť elektrických, mnohdy punkových, někdy znějících až hendrixovsky. Za třetí: zejména v první fázi své tvorby pracovali přes všechnu výbušnost a divokost nikoli primárně s hlukově-rytmickými plochami, nýbrž s výrazně písničkovými strukturami. A za čtvrté: mnohé z jejich skladeb se dokonce dotýkaly hranic jakéhosi "elektronického šansonu", zvláště ty zpívané ve francouzštině.



Na kterých opěrných bodech projekt Knock On Wood stojí? Slavný Gasoline Man například dostal vyloženě bluesovou podobu, včetně Treichlerovy foukací harmoniky a stylové slidekytary Ala Cometa. Ve čtyřčlenném obsazení (základní trio, v němž svrchu jmenované doplňuje bubeník Bernard Trontin, je pro tuto příležitost rozšířeno o dalšího kytaristu Vincenta Hänniho) mají The Young Gods skvělou dynamiku.



Kromě vlastních písní si The Young Gods berou na paškál i několik převzatých kousků. Nejméně překvapí weillovská Speak Low, kudlou do zad všech ostentativních progresivistů je ale slavná woodstocká hymna Freedom Richieho Havense. Alespoň špetky elektroniky se kapela nevzdává ve skladbě Ghost Rider z repertoáru Suicide, postavené na jedné psychedelicky obalované ostinátní figuře, potěší i coverem Everything In Its Right Place od Radiohead. Poctou tomu, kdo nevědomky stál jako zjevný vzor už samplovaných nářezů The Young Gods, je "hendrixiáda" If Six Was Nine.

Autoři:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...