Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tajemno i erotika. Česky poprvé vychází oceňovaný čínský spisovatel

Kultura

  6:00
Ve výboru Manželky a konkubíny se poprvé v češtině představuje dílo jednoho z nejznámějších čínských autorů současnosti Su Tchunga. Hrozivé a tajemné příběhy s erotickými motivy přeložili přední čeští sinologové Zuzana Liová a Denis Molčanov, kniha vychází s doslovem další odbornice na dějiny a kulturu Říše středu Olgy Lomové.

Su Tchung: Manželky a konkubíny foto: Nakladatelství Verzone

Letos jednapadesátiletý Su Tchung v roce 2009 získal jako druhý čínský spisovatel v historii Man Asian Literary Prize a v roce 2011 byl jedním z finalistů Man Booker International Prize. Publikoval přes dvě stě povídek a sedm románů. Jeho texty se hojně překládají do západních jazyků, nejvíce do angličtiny, francouzštiny a italštiny.

Podle českého nakladatele je Su Tchung brilantní vypravěč fascinujících osudů nedávné čínské minulosti. Opakující se revoluce smetávaly staré a nastolovaly nové pořádky, se kterými se člověk musel vyrovnat, nebo nepřežil.

Šílenství za zdmi paláce

Výbor představuje tři novely: kromě titulní ještě Něžné pohlaví a Rod makových polí. V novele Manželky a konkubíny sledují čtenáři proměnu mladé kultivované Lotos, která uprostřed vysokých zdí paláce postupně propadá šílenství, a dozvídají se o strašném tajemství staré studny pod vistárií. Popis rodinných zvyků, poměrů uvnitř neprodyšně uzavřeného mikrosvěta a krutého nerovnoprávného zacházení se ženami tvoří pozadí tragického osudu individuality, která se ocitá v drtící mašinérii samoúčelných společenských pravidel a tradic.

Novela vznikla v roce 1989, na jehož počátku byly krvavě potlačené demonstrace na náměstí Tchien-an-men. Uveřejněna byla o rok později a stala se literární senzací. Režisér Čang I-mou ji dále rozpracoval v mezinárodně úspěšném filmu Vyvěste červené lampióny (1993).

Hrdinkami novely Něžné pohlaví jsou dvě kurtizány, které v roce 1950 poslal komunistický režim na převýchovu do továrny. Před čtenářem vyvstává kontrast mezi dekadentní krásou zašlých časů, v nichž dívky nosily šaty z brokátu a neobešly se bez pudřenky, a mezi ubíjející dřinou továrních dělnic a uniformitou třídních sester.

O zániku rodu největšího pěstitele opia na čínském Jihu pak vypráví spletitý příběh Rod makových polí. Su Tchung události pozemkové reformy zbavuje heroického patosu a optimismu, zachycuje krutost revolučních změn na venkově a zobrazuje spletitost vztahů mezi příslušníky různých společenských tříd.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.