Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kritici ji zavrhli, i tak se Tajná kniha o Havlovi stala bestsellerem

Kultura

  10:18
PRAHA - Tajná kniha Ireny Obermannové se stala jedním z bestsellerů loňského roku a z autorky, již předtím znaly především čtenářky ženských románů, se stala obecně známá osobnost. Popis vztahu s bývalým prezidentem Václavem Havlem, ať už jako literární fikci nebo jako záznam reálného vztahu, kritika zavrhla, knihy se však prodaly desítky tisíc kusů.

Irena Obermannová foto: Hynek Glos

Přesný počet prodaných výtisků ale nakladatel neuvádí. Někteří nakladatelé se počty prodaných výtisků v případě úspěchu chlubí, jiní je považují za obchodní tajemství. Tak s údaji o prodeji knih nakládá i skupina Albatros Media, do níž patří nakladatelství Motto, které Obermannové knihu vydalo. "Kniha patřila k nejúspěšnějším titulům nejen nakladatelství Motto, ale i celé skupiny, kterou tvoří deset nakladatelství," řekla mluvčí Albatrosu Radka Potměšilová.

ČTĚTE TAKÉ:

Tajná kniha vzbudila pozornost loni v září, autorka v ní popisovala roční milenecký vztah s mužem, kterého nazývala Největší Čech a čtenář v jeho popisu mohl shledat podobu s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem.

Podobnosti u literární postavy a Havla byly fyzické, zdravotní a intelektuální, ale i společenské a pracovní. Shodují se i data narozenin, pracovních cest a dalších událostí. Autorka nejprve tuto podobnost popírala, poté, co Havel události v knize vylíčené označil za výmysly, vystoupila s tím, že s ním měla rok poměr.

Havlovi prý kniha přitížila

Václav Havel tři měsíce po aféře s knihou zemřel. Zesnul v 75 letech, jeho zdraví bylo dlouhodobě podlomené, nicméně to, že musel v posledních měsících života řešit veřejně probírané intimnosti mu připisované, jeho zdravotnímu stavu podle některých jeho blízkých přitížilo.

"Jestliže měl někdo v životě štěstí, že mohl s Václavem Havlem prožít jakési citové souznění či pěkné období, tak je to tak intimní věc, že slušná žena by si ji nesla v sobě, ve svém srdci," uvedl bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček v minulých dnech v tisku. "Václavu Havlovi to opravdu hodně ublížilo a jakékoli pokusy o zdůvodnění, proč ta knížka vyšla, jsou, myslím, zbytečné," řekl. Své přesvědčení, že aféra urychlila Havlovu smrt, dříve v novinách vyjádřil také muzikant, někdejší ministr a také Havlův externí konzultant Michael Kocáb.

Irena Obermannová po Tajné knize pracovala na knize Život je ples podle svého scénáře k seriálu, který nyní vysílá televize. V polovině května ji vyjde povídková kniha Vznášedlo a nedávno též vyšla reedice jejího úspěšného titulu Deník šílené manželky. Podle dřívějších informací médií také Albatros chystá vlastní výrobu filmů, mezi prvními zfilmovanými tituly by měla být i Tajná kniha.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!