Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Afrika před sto lety. Očima manželů-dobrodruhů

Kultura

  15:05
PRAHA - V Americkém centru v Praze začala výstava unikátních fotografií pořízených téměř před sto lety v Africe. K tehdejším snímků, které v severní Keni vytvořili Martin a Osa Johnsonovi, přidali pořadatelé fotografie vzniklé na stejných místech dnes.

Manželé Osa a Martin Johnsonovi foto: safarimuseum.com

Výstava Zrození filmové Afriky potrvá do 31. května a je přístupná od pondělí do čtvrtka mezi 13. a 16. hodinou. Manželé Martin a Osa Johnsonovi byli průkopníky takzvaného fotografického safari. Svou filmařskou a fotografickou prací reagovali na lovecké safari, zejména na jeho negativní dopady na africkou přírodu: na masové vybíjení nosorožců, antilop či šelem. Lovem beze zbraní chtěli bojovat proti bezduchému střílení zvěře pro trofeje.

Výstava se zaměřuje zejména na osobnost Osy Johnsonové. Ta se za Martina Johnsona provdala v šestnácti letech, 10. května 1910. Martin Johnoson se krátce předtím vrátil z výpravy do Tichomoří, kterou podnikl se spisovatelem a dobrodruhem Jackem Londonem. Poté cestoval po vlasti s cestopisnou přednáškou o výpravě.

Na svou první společnou expedici vyrazili manželé v červnu 1917. Vydali se na jeden z ostrovů Nových Hebrid (dnes Vanuatská republika) v jižním Pacifiku — na ostrov Malekula obývaný příslušníky kmene Velcí Nambové, kteří byli považováni za jedinou kanibalskou skupinu svého druhu na světě.

"Na Velké Namby brzy narazili, a zatímco se Osa snažila zaujmout náčelníka Nagapateho zbožím, které přivezli, Martin začal natáčet. Bylo však jasné, že Nagapateho více zajímá Osa než zboží, které mu nabízela, a tak se výprava rozhodla pro rychlý ústup po příkrém svahu s domorodci v patách," píše se na stránkách National Women's History Museum věnovaných Ose Johnsonové. Film, který o této výpravě natočili a nazvali “Mezi kanibaly v jižním Pacifiku”, měl premiéru 21. června 1918 a dočkal se příznivých ohlasů.

I z ptačí perspektivy

Už ve 20. a 30. letech minulého století si Johnsonovi uvědomovali, že tehdejší chování bílého člověka v Africe, zejména k její zvěři, je neudržitelné. Své starosti o budoucnost africké divočiny vyjádřili ve svých knihách. Jako první natočili v Africe ozvučený film Congorilla (1932) a byli také prvními, kdo pořídil letecké záběry Afriky z ptačí perspektivy. Ve své fotografické práci položili základy současné wildlife fotografii.

Výstava v Americkém centru se koná ve spolupráci s fotografem a filmařem Janem Svatošem a Safari Museem Martina a Osy Johnsonových v Kansasu. Svatoš podnikl na místa, kde fotografovali Johnsonovi, v roce 2010 expedici. Na výstavě je možné vidět také ukázky z jeho filmu Africa obscura, který připomíná odkaz manželů Johnsonových a který získal cenu na několika festivalech.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!