Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Takže teď dostanu AIDS? utahoval si údajně Mel Gibson z gaye. Pak měl přidat i narážku na spalování mrtvých Židů

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Mel Gibson není ve světě skandálů žádným nováčkem. Herečka Winona Ryderová čerstvě upozornila na jeho problémové chování z minulosti. Viní ho z antisemitských a homofóbních poznámek. Slavný herec nařčení popírá.

Mel Gibson s přítelkyní Rosalind Rossovou. foto: Danny MoloshokReuters

Ryderová si poprvé na Gibsona stěžovala už v roce 2010 v magazínu GQ. Ve světle hnutí Black Lives Matter, jenž bojuje za toleranci pro rasové i sexuální menšiny, celý případ připomněla. „S jedním kamarádem jsem byla na večírku plném lidí. Byl tam i Mel Gibson a pokuřoval doutník. Když se dozvěděl, že je můj kamarád homosexuál, prohlásil: ‚ A sakra, takže teď dostanu AIDS?‘,“ popsala tento týden herečka pro týdeník The Sunday Times

Mel Gibson a Robyn Mooreová
Mel Gibson uvedl na benátském festivalu mimo soutěž svůj nový film Hacksaw...

„Pak se rozhovor stočil na židovskou víru a on prohlásil: ‚Ty ale nejsi z těch, co se vyhýbají pecím, ne?‘,“ dodala Ryderová, která má židovského otce a sama se za Židovku považuje, ačkoliv ne praktikující. Narodila se jako Winona Laura Horowitzová. Gibson poznámkou narážel na pece, které v koncentračních a vyhlazovacích táborech spalovaly těla mrtvých Židů.

 „Věřím v odpuštění a doufám, že pan Gibson nalezl zdravou cestu k vyrovnání se s vnitřními démony,“ nechala se na konec slyšet herečka, která zároveň doufá, že se bude Gibson ze svých výroků veřejně zodpovídat.

Podle herečky se ji Gibson snažil nedlouho po incidentu kontaktovat, aby se omluvil. S tím ale on nesouhlasí. Podle svých slov herečku opravdu kontaktoval, ale jen proto, aby jí vyčetl lži, které o něm šíří.

Zasloužilý antisemita

V roce 2004 se měl Gibson při natáčení filmu Umučení Krista nechat slyšet, že holokaust byla pouhá „hra s čísly“. Největší kritiku ale herec schytal kvůli záznamu z roku 2006, na kterém začal nadávat dopravnímu policistovi. Důvodem bylo to, že ho příslušník zastavil opilého. „Židé můžou za všechny války na světě,“ je jasně slyšet na záznamu mezi celou salvou jiných nadávek. Herec se tehdy prostřednictvím svého agenta omluvil, ale ani tak nebyl všemu konec.

Své chování měl Gibson zopakovat ještě v roce 2016 při natáčení filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Rozhlasový moderátor Glenn Beck vystoupil na veřejnost s tím, že měl s Gibsonem rozhovor, ve kterém režisér znovu vinil Židy, kteří měli podle něj ukrást kopie filmů Gibsonova Umučení Krista, ještě než vůbec šel do kin. Gibson si měl stěžovat, že mu dělají ze života peklo.

Připomeňme, že Gibson natočil výše zmíněný snímek Umučení Krista, příběh Ježíše Krista, nejznámějšího Žida na světě. Úsměvné je, že v současné době chystá také film o fiktivní rodině Rothchildů. Sám si ve snímku, který i režíruje, zahraje bohatého Whitelawa Rothchilda, hlavu rodu. Studio nepotvrdilo, že jsou filmoví Rothchildové Židé, Gibson to prostřednictvím svých agentů dokonce popřel, ale jméno rodiny je s rozdílem jediného písmenka k nerozeznání od skutečné rodiny Rothschildů, známé židovské dynastie bankéřů.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...