Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Talentovaný pan Law v Karlových Varech

Kultura

  17:00
Pětačtyřicátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se přehoupl do druhé poloviny. Ta první se nesla ve znamení návštěv herce Judea Lawa a střihačky Thelmy Schoonmaker.

Byl ve Varech rád. Anglického herce Judea Lawa, jednoho z hlavních hostů letošního MFF Karlovy Vary, nadchla atmosféra a entuziasmus mladého publika. foto:  František Vlček, Lidové noviny

"Ohromuje mě tu ten všeobecný entuziasmus," svěřil se na tiskové konferenci anglický herec Jude Law, jeden z hlavních hostů letošního MFF Karlovy Vary. "Doneslo se mi, jak výjimečný tenhle festival je a jak nadšené publikum na něj jezdí, ale nic nemůže člověka připravit na to, že dorazí do tak nádherného města plného mladých lidí tak intenzivně milujících a oslavujících film. Jsem rád, že tu můžu být."

Herec do Karlových Varů přijel v neděli večer. Na tiskovku v pondělí dopoledne dorazil poté, co se předchozí noc zúčastnil oslavy narozenin kolegy Jiřího Macháčka v karlovarské pobočce vinárny Bokovka, jež se protáhla do ranních hodin. Přesto působil energicky a soustředěně. Opálený a elegantní v tričku a černém saku vtipkoval a na otázky odpovídal ochotně a dlouze.

Když rozpočet filmu převyšuje jeho myšlenkovou hodnotu...
DKarlovy Vary na Lawovu počest uvedly film Talentovaný pan Ripley, který herce proslavil. "Nikdy jsem moc nevěřil, že jedna role člověku může změnit kariéru a život. Ale když se ohlédnu zpátky, právě tohle pro mě byl ten klíčový okamžik," zavzpomínal Law. "Hlavně díky tomu, že jsem se skrz něj seznámil s režisérem Anthonym Minghellou, který pro mě představoval velkou inspiraci, pomáhal živit moji profesní dráhu a byl mým dobrým přítelem. Taky jsem si tehdy asi poprvé uvědomil, že vlastně pracuju s velkými jmény a že se na mě zaměřila mezinárodní pozornost. Trochu se stydím, že to pro mě byl začátek soustavné práce na filmech, u nichž rozpočet převyšuje myšlenkovou hodnotu, ale určitě se v budoucnu k tomu druhému typu filmů vrátím."

I o hercově aktuální práci se na tiskovce mluvilo. "Dlouho jsem teď nedělal nic, hlavně proto, že mě čeká dost náročná druhá půlka roku," řekl Law. "S Martinem Scorsesem budu v září natáčet jeho adaptaci dětské knihy Velký objev Huga Cabreta. Hraju tam Hugova otce. Je to Scorseseho první film pro děti, pro něj úplně nové teritorium, vůbec nevím, jaké triky chystá. V říjnu to vypadá na nového Sherlocka Holmese a potom mě čeká Soderberghův thriller Contagion o celosvětové epidemii." Jak velí současná hollywoodská móda, Hugo Cabret se má točit v trojrozměrném formátu. Jude Law tím však nijak zvlášť nadšený není. "Nejsem zrovna největší fanoušek 3D," uvedl. "Ne že by mě to nebavilo. Ale spousta filmů se na úspěchu Avatara prostě jen napakovala. Můj problém s trojrozměrnými filmy spočívá v tom, že mi nikdy žádné 3D brýle pořádně neseděly. A v tom to celé je. Na dobrých brýlích pro kina jednou někdo může vydělat spoustu peněz." Law pohovořil i o své kariéře divadelní. Příští rok ho prý čekají tři shakespearovské role, které jsou vázané na určitý věk, a tak doufá, že je opravdu stihne. Roli nejžádanější už má za sebou. "Když hrajete Hamleta, čelíte každý večer té nejnáročnější postavě pro moji věkovou skupinu," řekl sedmatřicetiletý herec. "Když se s ní rozhodnete poprat, aspoň zjistíte, jaký herecký arzenál vlastně máte. A může to ode mě znít arogantně, ale spousta dalších rolí vám pak nepřipadá tak těžkých. Od jiného hamletovského herce jsem dostal skvělou radu: Hamleta nehrajete, Hamlet hraje vás. Chybí mi ta možnost vymítat každý večer své démony, očišťovat se."

Dvorní střihačka Martina Scorseseho
Dvěma oscarovými nominacemi ověnčený Jude Law v pondělí večer uvedl Talentovaného pana Ripleyho ve Velkém sále a převzal při té příležitosti Cenu prezidenta festivalu. "Dobrý večer, jsem rád, že jsem mohl přijet. Děkuji," řekl česky a poté anglicky opět pochválil přehlídku a zavzpomínal na režiséra Anthonyho Minghellu.

Další z hlavních hvězd letošních Varů přijela už na zahájení. Thelma Schoonmaker, dvorní střihačka zmíněného Martina Scorseseho, dorazila hlavně z pozice vdovy po režiséru Michaelu Powellovi, jehož slavné spolupráci se scenáristou Emericem Pressburgerem festival připravil samostatnou poctu. Ve Velkém sále uvedla projekci legendárního Powellova a Pressburgerova snímku Červené střevíčky, o jehož restauraci se právě se Scorsesem zasloužila. Snímku předcházel krátký předfilm, který proces restaurace vysvětloval.

Po promítání Thelma Schoonmaker "odučila" první z letošních karlovarských masterclass - setkání umělců s veřejností. Přestože se omlouvala, že neměla dostatek času na přípravu, pustila svým "studentům" trefně vybrané ukázky z díla zmíněného dua a komentovala je se zasvěceností profesní i osobní: osvětlila nejrůznější použité filmařské postupy, doložila je historkami ze zákulisí natáčení a naznačila konkrétní paralely mezi dílem Powella a Pressburgera a snímky jejich obdivovatele Martina Scorseseho, z nichž téměř všechny sama stříhala.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...