Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tanečník a farmář Min Tanaka se vrací do Prahy

Kultura

  7:00
PRAHA - Slavný japonský tanečník, režisér a farmář Min Tanaka uvede v Divadle Archa dvě své sólová vystoupení.

Japonský tanečník Min Tanaka foto: archiv LN - Jan Zátorský

Min Tanaka předvede 7. a 8. května v Arše dvě své sólová vystoupení pod názvem Locus Focus, 9. května pak vystoupí společně s tanečnicí Shiho Ishihara v představení Step into the Shadow (Krok do stínu).

Min Tanaka (* 1945) byl jedním z prvních, kteří světu představili „japonský tanec temnot“ butó. Každoročně se také na jeho horskou farmu sjíždí tanečníci z celého světa (včetně Čechů), aby podstoupili tréninkový cyklus s názvem Body Weather - Tělesné počasí. Během něj se učí základy butó, ale také pracují na polích okolo farmy. Životní filozofií Mina Tanaky je totiž propojení tance a zemědělství.

"Komunistická Praha mě děsila"

V Česku se Tanaka poprvé představil v roce 1984 na utajeném představení v Praze Na Chmelnici pro hrstku pozvaných diváků. "Přijel jsem do Prahy z Vídně - a děsilo mě to tu. Až do začátku představení jsem myslel na to, že bych měl raději utéct. Nicméně nakonec jsem přece vystoupil," rozpoměl se Min Tanaka na své tehdejší dojmy v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny.

Min Tanaka při vystoupení ke znovuotevření Divadla Archa v roce 2003

Po revoluci následovala série představení Svěcení jara v Národním divadle či společné vystoupení s Johnem Calem při otvírání Divadla Archa. Při slavnostním znovuotevření Archy po povodních z roku 2002 tančil uprostřed proudu Vltavy.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč