Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Tatiana Vilhelmová jako Božena Němcová. Dnes večer ve Viole

Kultura

  14:33
PRAHA - Herečka Táňa Vilhelmová si zahraje spisovatelku Boženu Němcovou v novince pražského Divadla Viola. Představení označované za "martyrium jednoho srdce a dvou osudů pro tři herce" má premiéru dnes večer. Pod názvem Neumím jinak než láskou ho připravil básník a spisovatel Miloš Horanský za režijní spolupráce Viktorie Čermákové.

Tatiana Vilhelmová jako Božena Němcová. foto: Viktor Kronbauer

"V roli Josefa Němce se objeví Aleš Procházka, role dalších mužů ztvární Tomáš Pavelka. Inscenace vznikla za režijní spolupráce Viktorie Čermákové, na hudbě spolupracoval Emil Viklický," uvedla provozní Violy Markéta Benčová.

Tatiana Vilhelmová a Aleš Procházka ve hře Neumím jinak než láskou.

Horanského projekt představí spisovatelku jako mučednici lásky. "Hořela pro ni, ale nepotkala ji. Manželka, matka, milenka - všechno všanc, všechno celou bytostí, nic napůl. A velká spisovatelka, která jako Mácha a Havlíček pozdvihla naši literaturu k výšinám," podotkl autor. Text i inscenace směřují podle něj k vícežánrové koláži jejího života s Josefem Němcem, plného dramat, vzpoury, souznění i poezie.

Babička je poklad, říká Vilhelmová

Vilhelmová si pamatuje, jak kdysi u babičky v Aši našla jako malá knihu pohádek Boženy Němcové. "Bylo to zvláštní, protože babička byla Němka, knihy moc nečetla a ani je doma neměla. A tak ve skříni mezi ubrusy ležel tenhle poklad," uvedla. Nedávno prý tuto knížku spatřila ve vetešnictvi, jakoby viděla své dětství. "Myslím, že v tomhle je síla téhle velké spisovatelky; v každém z nás zanechala kousek tepla a světla," dodala.

Tatiana Vilhelmová a Tomáš Pavelka.

Domovskou scénou Vilhelmové je Dejvické divadlo. Několikrát byla nominována na různá ocenění - Českého lva, Cenu Thálie, Cenu Alfréda Radoka i rozhlasového Neviditelného herce. Až svou sedmou nominaci na Českého lva 2006 za hlavní herecký výkon ve Slámově filmu Štěstí korunovala vítězstvím.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!