Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Televize zrušila seriál kvůli lhaní jeho tvůrkyně. Tvrdila, že je indiánského původu

Seriál Trickster (2021). foto: CBC

LOS ANGELES - Kanadská televize CBC zrušila seriál Trickster (Podvodník) na základě toho, že jeho tvůrkyně nejspíše lhala o svém indiánském původu. Michelle Latimerová se přitom ve svém díle podobné tématice nevěnovala poprvé.
  18:00

Seriál Trickster se točí okolo mladého Jareda (Joel Oulette), potomka indiánů z rezervace. Ten se rozhodne prodávat drogy, aby finančně vypomohl své strádající rodině. Zároveň ale začíná být svědkem nadpřirozených událostí, když se v jeho okolí začínají objevovat magické výjevy z indiánských legend.

Seriál Trickster (2021).
Seriál Trickster (2021).

Seriál dostal na starost jako tvůrkyně (showrunner) Michelle Latimerová, sama potomek Indiánů. Kromě Trickstera má na svědomí například dokument Inconvinient Indian (Nepohodlný Indián), jenž posbíral ceny i na některých prestižních festivalech. Nyní se ukázalo, že si Latimerová svůj původ dost možná vymyslela.

Na případ upozornili členové kanadské indiánské rezervace Kitigan Zibi. Ti ve spojení se zpravodajským týmem televize CBC vypátrali, že výpovědi Latimerové o jejím původu se během let v mnohém liší. Mezitím nezávislý genealog sestavil dohromady rodinný strom režisérky a zjistil, že většina příbuzných pochází přímo z Evropy, nebo jsou to Kanaďané s francouzskými kořeny. 

Seriál Trickster si velmi zakládal na indiánských legendách a odkazu. Právě proto byl svěřen do rukou režisérce s domnělým indiánským původem. Televize se nakonec rozhodl seriál ukončit po jediné sérii, ačkoliv si již dříve objednala nové díly. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!