Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Televizní cyklus Když v tom jedou ženy je o hrozbě závislosti

Kultura

  12:00
Dokumentární cyklus Když v tom jedou ženy, za nímž stojí režisérka Theodora Remundová, nabídne pohled na životy čtyř rozdílných žen. Osudy nezaměstnané Zuzany, distributorky farmářských bedniček Jitky, Ely původem z Ukrajiny a operní divy Heleny, které spojují problémy se závislostí nejen na alkoholu, od 26. února během čtyř večerů na programu ČT2 uvede Česká televize.

Theodora Remundová, režisérka cyklu Když v tom jedou ženy

Na projektu Remundová spolupracovala se spoluscénáristkou Klárou Formanovou, která tehdy pracovala jako terapeutka v Bohnicích, v ženském pavilónu závislostí. "Osudy našich hrdinek jsme sledovali v průběhu tří let. Nakonec se nám podařilo sestavit čtyři příběhové dokumenty, kdy závislost sledujeme z různých úhlů. A dva díly jsou věnovány, myslím, unikátní ukázce skupinové terapie. Unikátní zejména díky otevřenému postoji všech účastnic," uvedla Remundová.

Je důležté závislost zkoumat, říká Remundová

V prvním z pětačtyřicetiminutových dokumentů se diváci 26. února seznámí s Jitkou, matkou čtyř dětí, která se snaží vyhrát zápas s alkoholem. Vyznává zdravý životní styl, pracuje jako distributorka farmářských bedniček, věnuje se makrobiotickému vaření a neváhá jet pomoct při povodních na sever Čech, se závislosti na alkoholu se ale vypořádat nedokáže. "Závislost je opak svobody. Proto je důležité ji zkoumat, i když myslím, že ne vždy se člověku do toho chce," podotkla Remundová.

Závislost je podle Remundové bludný kruh. "Kdybych byla hodně namyšlená, chtěla bych, aby náš projekt byl impulsem k zamyšlení nad našimi životy, skrze otevřený pohled do života jiných," řekla.

Remundová, dcera herečky Ivy Janžurové a herce a režiséra Stanislava Remundy, vystudovala FAMU, obor dokumentární tvorba. Spolupracovala s Českou televizí na řadě dokumentárních filmů a cyklů. Je také herečkou. Účinkovala v inscenacích Divadla Na Zábradlí a hrála mimo jiné ve filmech Alice Nellis Ene Bene a Výlet.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.