Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Terminátor není jediný. Předchozí filmy série ignoroval i Superman, Rocky nebo Highlander

Kultura

  18:00
Snímek Terminátor: Temný osud řádí v českých kinech. Nové dobrodružství kultovní ságy ale ignoruje tři předešlé filmy. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na pět sérií, které se rozhodly jít stejnou cestou a ignorovat jeden či více filmů.

Snímek Terminátor: Temný osud (2019). Režie: Tim Miller. foto: Paramount

Superman se vrací (2006)

Ignoroval: Superman 3 (1983), Superman 4 (1987)

Superman 4 vešel do filmových dějin jako naprostá katastrofa. Film, který je tak špatný, že se nezáměrně stává komedií. Proto se asi nelze příliš divit režisérovi Bryanu Singerovi (X-Men, Bohemian Rhapsody), že jeho existenci nebral v potaz. 

Jeho Superman byl v podstatě milostným dopisem prvním dvěma dílům. Filmaři dokonce digitálně oživili herce Marlona Branda, který v prvních dvou dílech ztvárnil postavu Jor-Ela, Supermanova otce z planety Krypton. 

Snímek také nezmiňuje žádnou z událostí, které se ve třetím a čtvrtém díle staly. I přes pozitivní reakce si Singerovo uhlazené superhrdinské u diváků příliš dobře nevedlo. Studio Warner Bros. tak ustoupilo z plánovaného pokračování. Sérii o muži s velkým S na hrudi oživil až v roce 2013 režisér Zack Snyder ve filmu Muž ze železa

Halloween: H20 (1998)

Ignoroval: Halloween 3 (1982), Halloween 4: Návrat Michaela Myerse (1988), Halloween 5 (1989), Halloween: Prokletí Michaela Myerse (1995)

Když značka Halloween slavila dvacet let, měla za sebou poměrně kodrcavou jízdu. Ačkoliv jsou první díly považovány za klasiku, zbytek si zdaleka tak dobře nevedl. Proto si režisér Steve Miner řekl, že sérii k výročí nadělí něco speciálního a bude předstírat, že se celá řada věcí nestala.

Do Halloweenu se po letech vrátila Laurie Strodová (Jamie Lee Curtisová), prominentní postava prvních dvou dílů. Snímek hned na začátku vysvětluje, že Laurie svojí smrt z filmu Halloween 4: Návrat Michaela Myerse jen hrála, aby mohla zabijákovi uniknout. Snímek také vymazal postavu Jamie Lloydové (J. C. Brandyová), dcery Laurie. Ta kromě prvního filmu vystupovala i v  ignorovaném čtvrtém, pátém a šestém dílu. 

Rocky Balboa (2006)

Ignoroval: Rocky V (1990)

Pátý Rocky si v kinech nevedl příliš dobře a vypadalo to, že je boxerské sáze konec. Zápletka o tom, jak hrdina s poškozeným mozkem po zápase s Ivanem Dragem (Rocky IV) trénuje Tommyho Gunna (Tommy Morrison) jednoduše nezaujala. 

Temná atmosféra se nelíbila ani Sylvestrovi Stallonemu, představiteli hlavní role. Uběhlo šestnáct let a vznikl film Rocky Balboa, který sáze vrátil lesk prvních dílu z osmdesátých let. Rocky byl zpět v ringu a ignoroval postih z Rockyho V.

Stallone to později vysvětloval tak, že Rockyho zranění byla mnohem lehčí, než říkali lékaři. Film Rocky Balboa už ale vůbec nezmiňuje postavu Tommyho Gunna. Ten zmizel ve filmové černé díře. 

Highlander 3 (1995)

Ignoroval: Highlander 2 - Síla kouzla (1991)

Na rovinu řečeno, druhý Higlander se příliš vřelého diváckého přijetí nedočkal. Zápletka s mimozemšťany a oživováním mrtvých nesedla každému a snímku se podařilo odradit i ty, kteří si zamilovali první díl. 

Třetí díl se tak možná nepříliš překvapivě rozhodl dvojku zcela ignorovat a místo toho svůj příběh vystavil na základu jedničky. Connor MacLeod (Christopher Lambert) je znovu Highlanderem a ne mimozemšťanem, jak se divákům snažila namluvit dvojka. Ani tento film se ale úspěchu nedočkal. 

Vymítač ďábla 3 (1990)

Ignoroval: Vymítač ďábla 2: Kacíř (1977)

Druhý díl hororové série v podání režiséra Johna Boormana byl podle diváků sice zábavnou podívanou, ale mrazivého ducha jedničky nechal daleko za sebou. Dvojka sázela spíše na poněkud fantasmagorické prvky. Třetí díl se nakonec vrátil k duchu jedničky a nezmínil žádnou z událostí z dvojky. Kacíř tak proto může působit tak, že do slavné série vůbec nepatří. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!