Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Terra festivalis podruhé. Letní filmová škola se bude věnovat i izraelskému filmu

Kultura

  12:58
Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti se bude v sekci Terra festivalis věnovat Izraeli. Přehlídka se bude konat od 24. července do 2. srpna. Půjde o 46. ročník.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti. foto: Jiří Seydler

Sekce Terra festivalis byla loni na LFŠ uvedena poprvé, soustředí se na vybranou národní kinematografii, která se prosazuje na mezinárodní scéně a festivalech. Loni byla zaměřená na Bulharsko.

Letos se v sekci představí divákům devět zástupců současného izraelského filmu, například snímek Tel Aviv v plamenech, který režíroval Sameh Zoabi, či Pracující žena režisérky Michal Aviadové.

„Ožehavá současnost dnešního Izraele je reflektována i prostřednictvím tamější kinematografie, místní tvůrci se v rámci svých filmů vyjadřují k politické i společenské situaci. Někteří tak činí prostřednictvím ostrých dramatických řezů, jiní pomocí ironie či dokonce humoru,“ uvedl dramaturg přehlídky Jan Jílek. Pořadatelé připravují před projekcemi úvody, oslovují režiséry a připravují doprovodný odborný, literární a výstavní program.

LFŠ pořádá Asociace českých filmových klubů, loni nabídla přehlídka dvě stovky celovečerních snímků, většina z nich se reprízovala. Na přehlídku se akreditovalo asi 5400 návštěvníků.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!