Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

TEST: Jste mudla, nebo rodilý kouzelník? Vyzkoušejte si, jak dobře znáte Harryho

Kultura

  11:12
PRAHA - Harry Potter slaví dvacet let. První díl fenomenální ságy vyšel přesně na den 26. června 1997. Čeští čtenáři se jej v podobě překladu Vladimíra Medka dočkali o více než dva roky později. Od té doby se slovník nejen jeho fanoušků rozšířil o pojmy jako famfrpál, zvěromág či viteál.

Obálka knihy Harry Potter a Tajemná komnata ilustrovaná Jimem Kayem. foto: Albatros

Od původní myšlenky uplynulo dlouhých sedm let, než Harry Potter a kámen mudrců spatřil pulty nakladatelství. Celý příběh si můžete přečíst zde. Postupem času se ke kameni mudrců přidalo dalších šest dílů, na něž navázal scénář Prokletého dítěte a Fantastických zvířat a kde je najít. Znáte tyto knihy dobře?

Ilustrace Jima Kaya z knihy Harry Potter a Tajemná komnata.
Ilustrace Jima Kaya zobrazující ptáka fénixe.

Test najdete zde.

VÝSLEDKY:

0-5: Zdá se, že jste mudlové se vším všudy. Kouzelnický svět vám nic neříká, možná jej dokonce opovrhujete jako Dursleyovi. Možná by stálo za úvahu si jeden díl nebo všech sedm pořídit.

6-10: Bradavice pro vás nejsou úplná španělská vesnice. Přesto však máte ve svých znalostech mezery a ve světě čar a kouzel byste se mohli snadno ztratit.

10-20: Vypadá to, že jste nad Harrym strávili pěkných pár hodin. Nikdy ale neuškodí po čase oprášit listy a připomenout si jednotlivé příběhy.

20-30: Gratulujeme, se svými znalostmi byste mohli strčit Hermionu do kapsy nebo ještě lépe její speciální kabelky. O Harrym víte první - poslední a pouhá zmínka o něj vás nenechá chladnými.

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč