Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Text písně Aleše Brichty Deratizer vyvolal obvinění z rasismu

Kultura

  15:41
PRAHA - Kontroverzní text titulní písně nového alba Aleše Brichty Deratizer vyvolává kritiku pro svůj údajně rasistický nádech.

Aleš Brichta foto: www.brichta.czReprofoto

Kontroverzní text titulní písně nového alba Aleše Brichty Deratizer vyvolává kritiku pro svůj údajně rasistický nádech.

Skladbu s refrénem "Politici dělaj z každýho vola, na ulici kradou cikáni kola, už by to vyřešit měl, nějakej deratizer..." označil například Petr Bláha, recenzent serveru www.musicserver.cz, za volání po deratizaci určitého etnika. Brichta to označuje za nesmysl.

Deratizer (text písně)

Možná, že žijem na odvrácený straně
rozum je bitej, z potlesku bolej dlaně
jen papouškujem nesmysly odevzdaně
a nastavujem svý tváře další ráně
Možná, že žijem na odvrácený straně
táta je Měsíc, Slunce svítí jen na ně
sto je prej málo, tak dvěstě procent daně
oni si žerou a chrochtaj namlsaně

Někdy se to nedá …

Politici dělaj z každýho vola
na ulici kradou cikáni kola
už by to vyřešit měl
nějakej deratizer
Do maminky chtělo by se ti vracet
ať nemusíš ze všeho tady zvracet
fakt by to vyřešit měl
nějakej deratizer

To je ta věc, co trápí mě i tě
jak poznaj v Mongolsku mongoloidní dítě
o co se bozi vlastně přetahujou
a do čeho se černý opalujou
Možná, že žijem na odvrácený straně
stá lež je pravdou, opakujem jí za ně
máme se dobře, vládněte požehnaně
však jednou dojde i na vás "milované"

Někdy se to nedá …

Politici dělaj z každýho vola …

"Text skladby je namířen proti politikům, kteří neřeší narůstající problémy v naší společnosti. Nechápu, proč se někdo točí na jednom čtyřverší z celého alba," řekl dnes Brichta.

"Ano, bylo tam zmíněno i politické téma, ale kritika politiky je u rockerů podstatně častější jev než volání po rasových čistkách," píše Bláha k textu skladby, jejíž refrén označuje za nekorektní.

Bláha kritizuje také obal desky, na němž je nakreslena postava muže "pracujícího" na Karlově mostě. Podle něj je vpředu vykreslená postava, která má být očividně romského původu. V jedné ruce nese autorádio a ve druhé dámskou kabelku.

"Lidská společnost snad dospěla do fáze, kdy i malé dítě ví, že kradou stejně tak obyvatelé romského původu jako ti bílí. Neví to snad vysokoškolsky vzdělaný rocker?" ptá se recenzent.

I tento názor však Brichta vyvrací. Podle něj výtvarník na obal využil figurku z arabských pohádek. K postavě Roma kradoucího kola dodal, že taková se už vyskytuje ve vtipech z období před rokem 1989.

Výhrady k některým Brichtovým textům na novém albu má také hudební publicista Petr Korál, který však Brichtu nepovažuje za člověka s rasistickými názory. "Protože Aleše znám, vím, že verše Deratizera nejsou myšleny jako primitivní propagace paušálního silového řešení problému s ´nepřizpůsobivými občany´, ale ani bych se nedivil, kdyby tento slogan ve své kampani zneužila třeba i Dělnická strana," upozorňuje ve své recenzi.

Hudební publicista František Kovač naopak skladbu Deratizer chválí. "Co se jednotlivých skladeb týče, mezi mé jasné favority patří titulní otvírák Deratizer, hudebně velmi zahuštěná, a přece našlápnutá skladba s nekompromisním textem, jehož určitá záměrná naivita přesně koresponduje s aktuální politicko-sociální bezmocí většiny společnosti," píše v recenzi alba Kovač. Dodává, že Brichtovi nechybí sociální cítění, což dokazuje skladba Píseň pro bílou hůl pojednávající o slepém romském chlapci.

Album Deratizer Aleše Brichty a jeho skupiny ABband vyšlo na konci června.

Vzhledem k problémům s pirátským přepalováním se autoři rozhodli vydat svojí třetí desku v papírovém obalu za lidovou cenu 69 korun.

Brichta patřil k zakládajícím členům slavné metalové skupiny Arakain, kterou před sedmi lety opustil. Na své sólové dráze natočil řadu alb: Růže pro Algernon, Ráno ve dveřích Armády spásy, Hledač pokladů, American Bull a Anděl posledního soudu. V současné době vystupuje se skupinou ABband.

Letos padesátiletý Brichta organizuje ke svému životnímu jubileu velký koncert v pražské Tesla Areně, na kterém by 9. srpna měli mimo jiné vystoupit Karel Gott, Petr Janda, Kamil Střihavka a hudebníci z projektů Zemětřesení a Hattrick. Více informací se nachází na webu www.brichta.cz.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...