Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Text písně Hey Jude s McCartneyho podpisem se vydražil v přepočtu za 22,5 milionu korun

Kultura

  11:50
Za 910 000 dolarů (22,5 milionu korun) se ve Spojených státech vydražil Paulem McCartneym ručně psaný text písně Hey Jude, kterou časopis Rolling Stones považuje za nejlepší skladbu skupiny The Beatles.

Paul McCartney foto: ČTK

Na Twitter to oznámil kalifornský aukční dům Julien’s Auctions, který dražbu organizoval. Agentura Reuters poznamenala, že výsledná sumu je devětkrát vyšší, než činil odhad.

Po 36 letech jedničkou. McCartney ovládl žebříček nejprodávanějších alb v USA

„PRODÁNO za 910 000 dolarů!“ napsal o textu, který McCartney napsal černým popisovačem, v noci na dnešek aukční dům. Papír s textem byl použit ve studii při nahrávání.

Česky píseň Hey Jude nazpívala koncem 60. let Marta Kubišová.

Během páteční aukce nazvané Beatlemania, která byla organizována u příležitosti 50. výročí rozpadu legendární kapely, byla mimo jiné prodána i blána na basový buben s logem skupiny. Blána z prvního severoamerického turné kapely vyšplhala na cenu 200 000 dolarů (4,9 milionu korun).

Aukce nabízela přes 250 předmětů včetně popelníku, který bubeník Ringo Starr používal v nahrávacím studiu na Abbey Road v Londýně. Ten byl prodán za 32 500 dolarů (800 000 korun).

Beatles za dobu své zhruba desetileté existence natočili 13 řadových alb a jsou komerčně nejúspěšnější hudební skupinou všech dob. Podle odhadů už v roce 1985 překročil prodej s jejich nahrávkami miliardu nosičů, z toho dvě třetiny si lidé koupili až po rozpadu skupiny.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!