Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Těžko uvěřitelná Baarová. S Goebbelsem na pražských právech

Kultura

  12:07
O víkendu zamířily davy lidí na nový film Filipa Renče Lída Baarová. O herečce a jejím životním příběhu se sice v uplynulých dnech popsaly stohy papíru a cokoliv podotýkat, už může vypadat nepatřičně, přesto nemůže příloha LN Právo a justice zůstat úplně stranou. Do snímku si hodlá taky tak trochu kopnout.

Z filmu Lída Baarová ( Gedeon Burkhard a Táňa Pauhofová). foto: Cinemart

Jedním ze základních atributů filmu totiž bývá jeho uvěřitelnost. Ta se však v tomto případě tak nějak nevyskytuje. Na vině je překvapivě i alma mater řady čtenářů těchto řádků, pražská právnická fakulta.

V jedné scéně chce Joseph Goebbels Lídě ukázat, jakýmže hercem je vlastně on. Zve ji na odpudivé palácové setkání nacistů, protkané hákovými kříži a orlicemi, kde před napnutým davem drží svou řeč.

I když máme být jako diváci v Německu, ocitáme se na pražských právech. Což o to, fakulta už si zahrála v ledasčem, mezi studenty kolují historky také o jakémsi, eufemisticky řečeno, značně lechtivém snímku. Ale když zfanatizovaní posluchači včetně Táni Pauhofové v roli Baarové sedí na křesílkách, která běžně slouží současným juristům třeba o přestávkách nebo před zkouškou, je to skoro až k smíchu.

Hitler (Pavel Kříž) a Goebbels (Karl Markovics).
Simona Stašová v roli Lídiny matky.

Přitom spojení nacistů s prostředím pražské právnické fakulty není úplně mimo, během druhé světové války totiž šlo o sídlo posádkového velitelství SS. Legendami je protknutá zejména místnost číslo 220, kde se stále nepodařilo úplně zamalovat místo po nacistické orlici. Její obrys je občas – záleží na světle a dalších faktorech – stále viditelný. Ale i přesto, rozebíraná scéna vypadá jako z parodie.

Celou přílohu Právo a justici najdete v pondělních Lidových novinách.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.