Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

The Artist by byl druhým němým držitelem Oscara

Kultura

  16:00
NEW YORK/LOS ANGELES - Francouzský snímek The Artist se v noci z neděle na pondělí může stát druhým němým filmem, který získá Oscara pro nejlepší film. Dosud jediným takto oceněným snímkem je válečné drama Wings, jež uspělo na vůbec prvním udílení těchto prestižních filmových cen v roce 1927.

George Valentin (Jean Dujardin) a Peppa Millerová (Bérénice Bejoová), hrdinové snímku The Artist

The Artist je na letošních Oscarech nominovaný na deset ocenění. Ještě o jedno více může získat americký snímek Hugo a jeho velký objev režiséra Martina Scorseseho.

Oba snímky s nejvyšším počtem nominací mají společné to, že se ohlížejí do filmové historie. Zatímco The Artist přivádí na plátno němou éru americké kinematografie, Scorseseho počin zase pomocí nejnovějších technologií oživuje díla francouzského filmového průkopníka Georgese Méliese.

The Artist

Jean Dujardin ve filmu Umělec (The Artist)

Recenzi filmu čtěte ZDE

Nostalgické zahledění do minulosti ale vlastně letošní Oscary charakterizuje jako celek. Z devíti filmů nominovaných na cenu za nejlepší film se jenom tři odehrávají v uplynulém desetiletí, a to Moneyball, Děti moje a Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko. Naopak loni se jenom dva nominované filmy odehrávaly v minulosti. Jedním z nich ovšem byl pozdější vítězný snímek Králova řeč.

Letos nominované filmy se odehrávají například za první světové války jako Válečný kůň režiséra Stevena Spielberga či během amerického hnutí za občanská práva v 60. letech minulého století jako Černobílý svět.

Octavia Spencerová (uprostřed) a Viola Davisová (vpravo) ve filmu Černobílý svět

V duchu "retro" bude ostatně i osoba moderátora letošních Oscarů, kterým je po osmi letech opět komik Billy Crystal. Vyzdvihovaný moderátor večera se po dlouhé pauze vrací poté, co se úkolu vzdal komik Eddie Murphy. Show opustil spolu s jejím původním producentem Brettem Ratnerem, který doplatil na necitlivé výroky na adresu homosexuálů.

ČTĚTE TAKÉ:

Crystal bude Oscary uvádět již podeváté. Rekord ale drží Bob Hope, který nejznámější filmové ceny na světě moderoval devatenáctkrát. Již 84. oscarový ceremoniál začne v pro Středoevropany v pondělí ve 2 hodiny ráno. Ceny bude tradičně předávat pestrá paleta hvězd, například Colin Firth, Natalie Portmanová Christian Bale či Streepová.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!