Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

The Doors s příběhem. Na internetu proběhla aukce o pařížský zápisník Jima Morrisona

Kultura

  18:00
PAŘÍŽ - V uplynulých dnech neznámý kupec vydražil pařížský zápisník frontmana legendární kapely The Doors. Nenápadná knížečka má pozoruhodný osud.

Jim Morrison z kapely The Doors (1969). foto: Wikimedia Commons - Elektra Records

Do pařížského zápisníku si Jim Morrison poznamenával myšlenky v roce 1971, tedy těsně před svou smrtí z dodnes neznámých příčin. Celý sešit je v podstatě jednou dlouhou, přerušovanou a naštvanou básní. Na třech místech jsou části textů přeškrtané.

Úryvky z pařížského zápisníku Jima Morrisona.
Úryvky z pařížského zápisníku Jima Morrisona.

Pařížský zápisník má stejně jako celý Jim Morrison zajímavý osud. Původně byl totiž součástí takzvaných 127 fascinací (127 Fascinations), obsáhlého archivu Morrisonových zápisků, který po zpěvákově smrti sesbírala a seřadila jeho dlouholetá partnerka Pamela Coursonová. Když ale Coursonová v roce 1974 zemřela, celý archiv se ztratil. 

Morrisonovy zápisky se znovu objevily až v roce 1986. Coursonová je totiž dala spolu s dalšími Morrisonovými věcmi do úschovy svému milenci a nikomu o tom neřekla. Muž některé věci vrátil zpěvákově rodině, ale archiv 127 fascinací si ponechal.

Se znovuobjevením zápisků pochopitelně vyvstaly snahy zařídit jejich publikaci a zpeněžení. To se ale rodinám Morrisonových a Coursonových nelíbilo a hrozily soudními tahanicemi. Část 127 fascinací byla rozprodána a skončila v rukách soukromých sběratelů. To je i případ Pařížského zápisníku

Zatím není známo, za kolik zájemce Pařížský zápisník vydražil, ale vyvolávací cena byla 100 tisíc dolarů (zhruba 2,5 milionů korun). V roce 2013 se vydražil jiný Morrisonův zápisník za 250 tisíc dolarů (zhruba 6,25 milionů korun)

The Doors

Americká rocková kapela The Doors vznikla v roce 1965. Zakládajícími členy byli klávesista Ray Manzarek a zpěvák Jim Morrison. V roce 1967 kapela vydala dvě úspěšná alba - The Doors a Strange Days, která jim otevřela cestu k mezinárodní slávě. 

Za úspěchem kapely stál do velké míry právě frontman Jim Morrison. Byl také básníkem a koncerty často oživoval vsuvkami své poezie. Sláva si na něm ale vybrala svou daň a vrhla ho do náruče alkoholu a drog. Morrison zemřel ve věku pouhých 27 let. Přesná příčina jeho úmrtí nebyla nikdy prokázána. 

Autor: