Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Thrillery, drama i silné ženské příběhy: 10 tipů, co si nenechat ujít na Febiofestu

Asie

  6:00
PRAHA - Dnes začíná filmový festival Febiofest, který od 17. do 25. března v Praze a pak v regionech uvede celkem 150 filmů z 56 zemí v téměř šesti stovkách projekcí. Mezi hosty festivalu bude mimo jiné múza Pedra Almodóvara herečka Carmen Maurová, skotský herec Peter Mullan, německý herec Daniel Brühl, slovenská herečka Emília Vášáryová nebo významný italský filmový režisér Marco Bellocchio. Z bohatého programu jsme pro vás vybrali 10 titulů.

Píseň západu slunce (režie Terence Davies) foto: Reprofoto

Píseň západu slunce (r. Terence Davies)
Adaptace klíčového románu skotské literatury sleduje dospívání křehké a nebojácné Chris v krásné a přitom kruté krajině na přelomu století, kdy se na svět snáší stín první světové války. Ta osudově zasáhne i do jejího života, když má narukovat její novomanžel Ewan ‒ kterého si vzala z velké lásky, a tak unikla opakování tradičního manželství svých rodičů, v němž její zničená matka rodila jednoho sourozence za druhým a despotický, násilnický otec (skotská hvězda Peter Mullan) terorizoval celou domácnost. Tíha rodiny, povinnosti, nadcházející války a vztah k zemi se odvíjí v Chrisině příběhu, poetické i drsné písni o ženství a Skotsku.
Film byl uveden v soutěžních sekcích na festivalu v San Sebastiánu a v Londýně. Vybrané projekce filmu uvede host Febiofestu - herec Peter Mullan.

Dotek Asie

Sedm statečných seniorů (režie Takeši Kitano)

Sedm statečných seniorů (r. Takeši Kitano)
Akční komedie legendárního japonského tvůrce Takešiho Kitana přivádí na scénu vysloužilého člena japonské mafie yakuze Ryuza, který si užívá obyčejného života bez každodenního násilí a poklidného důchodu. Když ale gang nastupující generace začne hrozit jeho synovi, Ryuzo po letech svolá partu bývalých pobočníků, kteří bez ohledu na průměrný věk 75 plus vítají příležitost dokázat, že ještě nepatří do starého železa, a ukázat mladíkům, zač stará yakuza stojí...

Z filmu An – Zena lívanečky režisérky Naomi Kawase

An – Zena lívanečky (r. Naomi Kawase)
„An“ je sladká pasta z červených fazolí, která pojí dva lívanečky a je klíčem k chuti tradičního japonského dezertu dorayaki. Stařičká paní Tokue má na tuto pastu svůj domácí recept, který by mohl zachránit krachující pekárnu. Pekárnu nepříliš úspěšně provozovanou Sentarem, jenž se nejdřív brání přijmout pomoc ženy, která se do jeho kuchyně vnutí z ulice. Setkání dvou osamělých lidí, k nimž se přidá i mladičká Wakana, je meditací o bariérách mezi lidmi, jejich rozmělňování a důležitosti toho správného receptu. Film Naomi Kawase plyne v poklidném pozorování duší svých protagonistů i metafory přípravy ústřední sladkosti.

Ženy v hlavní roli

Helena Bonham-Carterová ve filmu Sufražetka

Sufražetka (r. Sarah Gavron)
Hvězdně obsazené historické drama se vrací do Anglie desátých let minulého století k vzdouvající se vlně ženského hnutí za získání práva volit. Hlavní hrdinkou je Maud (Carey Mulliganová), která celý život pracuje v drsných podmínkách prádelny, v níž se narodila. Její postupná emancipace ji přivede do skupiny sufražetek, které po neúspěšných apelech na parlament přikročí k občanské neposlušnosti, bombám a hladovkám, když je odmítají uznat za politické vězeňkyně. Osobní oběti pro cíl, který si Maud vezme za svůj, rezonují s aktuálností tématu i dnes. V rolích historických osobností hnutí se objeví také Helena Bonham-Carterová a Meryl Streepová.

Z filmu Mustang

Mustang (r. Deniz Gamze Ergüvenová)
Jeden z kriticky i divácky nejoceňovanějších evropských filmů loňského roku začíná krásným slunečním odpolednem, když pětice sester ještě ve školních uniformách dovádí se spolužáky na pláži. Spontánní, nevinné šplouchání a kočkování v severotureckém moři má ale brutální následky. Babička se strýcem rozhodnou, že dívky pro jejich vlastní dobro de facto uvězní v domě, ze kterého budou moci odejít až jako nevěsty do dohodnutých svazků... Ženské dospívání tváří v tvář tradiční společnosti ve vrstevnatém, svěžím i nemilosrdně upřímném příběhu o vzdoru lehkou rukou režíruje debutující Deniz Gamze Ergüvenová, inspirována vlastními zážitky. Film byl nominován na Oscara, získal čtyři ceny César 2016, Evropskou filmovou cenu LUX 2015, dvě ceny na MFF Sarajevo 2015 a další.

Z filmu Nahid.

Nahid (r. Ida Panahandeh)
Po rozvodu žije mladá Nahid se svým desetiletým synem v severoíránském městě na pobřeží Kaspického moře. Podle tamního práva připadá v rozvedených manželstvích péče o dítě vždy otci, kterým je v tomto případě bývalý narkoman Ahmad. Ten souhlasí, že Nahid může syna vychovávat, ale jedině pod podmínkou, že se znovu nevdá. To ale hrdá a svobodomyslná Nahid odmítne dodržet. V mnoha ohledech průkopnický film íránské kinematografie se dotýká řady tabuizovaných témat, od chudoby rozvedených žen po problematiku krátkodobých manželství.

Politické thrillery

Emma Watsonová a Daniel Brühl ve filmu Kolonie

Kolonie (r. Florian Gallenberger)
Lena (Emma Watsonová) přilétá v roce 1973 do chilského Santiaga za svým přítelem Danielem (Daniel Brühl), talentovaným grafikem, který svým uměním podporuje progresivního prezidenta Allendeho. Vojenský převrat generála Pinocheta ale v zemi rozpoutá hon na Allendeho příznivce. Daniel je spolu s dalšími disidenty zatčen a převezen do Colonia Dignidad, za misii maskovaného trestaneckého tábora s brutálním režimem. Jeho jedinou nadějí na záchranu se stává Lena, která se pod záminkou k misii přidá. Z tábora se ale dosud nikdo živý nedostal. Skvěle obsazený mrazivý thriller oscarového režiséra Floriana Gallenbergera vychází ze skutečných událostí.

Krev mé krve

Krev mé krve (r. Marco Bellocchio)
Film režiséra Marca Bellocchia, který je hostem letošního Febiofestu, vypráví o mladém Federicovi, který přijíždí v 17. století do kláštera, kde jeho bratr, kněz a sebevrah, nemůže být pochován v posvátné půdě ‒ pokud se neukáže, že v jeho smrtelném hříchu hrál roli pakt s Ďáblem, do kterého ho svedla mladičká jeptiška Bennedetta. Ta podstupuje soud Doby temna a je vržena ze skály, aby prokázala svou nevinu. O čtyři století později se Federico Mai na stejném místě utkává s upírským vládcem městečka, rozsévajícím zlo a korupci. Provokativní, filosofický thriller o neutuchající přitažlivosti inkvizice, zkorumpovanosti moci a temné straně církve v koncentrovaně silných obrazech doprovází hit kapely Metallica v podání ženského chorálu.

Vincent Lindon ve filmu Bílí rytíři.

Bílí rytíři (r. Joachim Lafosse)
Jacques (oceněný Vincent Lindon) působí jako vedoucí charitativní organizace pomáhající dětem v nejmenované africké zemi. Spolu se svými kolegy má za úkol chránit místní děti před probíhajícím válečným konfliktem. Jak ale říká staré přísloví – dobrými úmysly je vydlážděná cesta do pekla, což Jacques i jeho přátelé pocítí velice brzy. Strhující psychologické drama Joachima Lafosse vzniklo volně podle mediálního skandálu, který otřásl Francií v roce 2007. Tehdy byla charitativní organizace Zoé’s Ark obviněna z pokusu o únos více než stovky dětí z Čadu do Francie. I když členové organizace tvrdili, že jde o záchrannou misi, v případu se objevila celá řada nesrovnalostí.

Pro celou rodinu

Z filmu Příběh lesa

Příběh lesa
V sekci Febiofest Junior se skrývá mimo jiné filmu Příběh lesa. Po fascinující cestě s tažnými ptáky a poznávání života rejnoků a velryb se francouzští dokumentaristé Jacques Perrin a Jacques Cluzaud vydávají na další strhující výpravu. Putovat tentokrát budeme proti proudu času až na konec poslední doby ledové. Vizuálně strhující přírodopisný opus sleduje divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí, ale také v úžasném vývoji, kterým kopírují proměny planety vlivem lidské civilizace. Procestujte spolu s autory dokumentu divoké lesní porosty, nekonečné ledové pláně i skalnaté hory a zažijte podmanivou a křehkou krásu, kterou dokáže vytvořit jedině příroda.

Píseň západu slunce (režie Terence Davies)
Z filmu Mustang
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!