Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tichá dohoda vydá nahrávku z pražského koncertu

Kultura

  15:50
PRAHA - Rocková skupina Tichá dohoda, která loni oslavila 25. výročí založení, vydá na jaře živou nahrávku. Pokřtí ji 12. dubna v Brně na Musilce.

25 let s Tichou dohodou. Daniel Šustr živě foto: ČTK

Nahrávka zachycuje prosincový výroční koncert v Praze, nyní kapela míchá záznam ve studiu. Výročního koncertu se zúčastnili téměř všichni bývalí členové Tiché dohody, řada exkluzivních hostů a hudebních spolupracovníků. Podobný slavnostní koncert se měl původně uskutečnit také v Brně, nakonec z něj ale sešlo. Proto kapela naplánovala do Brna alespoň křest živé nahrávky.

Prosincový koncert trval téměř tři hodiny. Živá deska bude kratší. "Všech 31 skladeb by si zasloužilo vyjít na nezkráceném záznamu, ale vzhledem k délce CD musíme udělat výběr asi 16 z nich," uvedl kytarista Tiché dohody Dan Šustr.Šustr. Výběr se podle něj bude výrazně lišit od seznamu skladeb na živém CD Live in Lucerna Music Bar z roku 1997.

Tichá dohoda

Kapela Tichá dohoda patřila v 90. letech k nejuznávanějším českým rockovým kapelám. Šustr ji založil v roce 1986, název dostala podle slavného románu Elii Kazana. O tři roky později se ke skupině připojila zpěvačka Blanka Šrůmová; spolu se Šustrem potom rozhodovali o jejím směřování. Ke známým nahrávkám kapely patří CD Chci přežít, Underpop, La Décadance a Válcovna vkusu, s.r.o. Před loňským návratem na pódia se kapela asi na deset let odmlčela.

"Své místo zde budou mít především historické milníky a kuriozity jako skladba z původního dema Zlatý grál Milion tajemství, náš první vinylový singl Nač tě mám z roku 1989, a samozřejmě největší hity jako Cizí pohled, Kotva a Kříž, Má duše se vznáší, Večírek osamělých srdcí či Marioneta," vyjmenoval Šustr.

Vystoupením na Musilce odstartuje Tichá dohoda svou letošní koncertní sezonu. V létě se objeví na některých festivalech, například v červnu na United Islands v Praze. Nahrávka Tichá dohoda 25 let vyjde v dubnu na labelu Pop Dissident Records.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!