Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tim Robbins natočí v Praze film na pozadí sametové revoluce

Kultura

  12:03
PRAHA - Americký herec a režisér Tim Robbins podepsal smlouvu na režírování filmu Václavské náměstí (Wenceslas Square), který se bude natáčet v Praze. Hlavními hrdiny příběhu odehrávajícího se na pozadí sametové revoluce v bývalém Československu je agent CIA a agentka StB nasazená na amerického špiona s cílem kompromitovat jej.

Scenárista a herec Tim Robbins. foto: Woodstock Film Festival

"Scénář filmu vychází z adaptace stejnojmenné povídky Arthura Phillipse, která vyšla ve sborníku Wild East: Stories from the Last Frontier věnovaném událostem před, během a po sametové revoluci v roce 1989," řekla mluvčí projektu Naďa Machková.

Tim Robbins je především známým a respektovaným hercem (například legendární filmy Hráč, Vykoupení z věznice Shawshank, Oscar za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Tajemná řeka). Kladné ohlasy, včetně nominace na Oscara za film Mrtvý muž přichází, ale sklízí také jako režisér. Po třech filmech, které natočil v 90. letech, se aktuálně režisérské práci věnuje v rámci produkce seriálu Treme.

Hlavní role jsou v jednání

Celý film se podle Machkové bude natáčet v Praze a okolí v autentických lokacích, závěrečné scény pak přímo na Václavském náměstí. Obsazení hlavních rolí je prozatím v jednání.

Koproducentem snímku je společnost Milk and Honey Pictures. "O natáčení tohoto filmu jsme dlouho usilovali. Mám velkou radost, že všechno klaplo, a na natáčení se těším," uvedl Tomáš Krejčí. Castingy podle něj začnou letos na podzim, natáčení má začít na jaře 2013. "Půjde vlastně o první projekt, který by mohl zvěčnit události listopadu 1989 mezinárodnímu publiku, neboť snímek bude distribuován po celém světě," dodal Krejčí.

Milk and Honey Pictures

Nezávislá filmová produkční společnost. Vznikla v roce 1996 a zaměřuje se především na mezinárodní koprodukci filmů a televizních minisérií. Doposud spolupracovala na osmi hraných filmech, například Děti Duny, Anna Franková nebo pokračování upírského hororu Blade II: Bloodlust. Kanceláře má v Los Angeles a v Praze.

Autor: