Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tip Letní Letné: NoFit State Circus nedá vydechnou účinkujícím ani divákům

Kultura

  17:00
Za představení, které nedá vydechnout účinkujícím ani publiku, označují tvůrci vystoupení NoFit State Circusu. Britský soubor představením s názvem Bianco zahájí v Praze 16. srpna 12. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Představení Bianco, v němž jde o kombinaci nejrůznějších typů vzdušné akrobacie, bude na programu osmnáctkrát.

NoFit State Circus - hvězda Letní Letné. foto: Reprofoto

„Nejde o žádnou improvizaci, vše musí být na svém místě už jenom kvůli bezpečnosti vystupujících i diváků. Ale žádné představené není stejné, můžeme si nazkoušet show, ale nemůžete si nazkoušet reakce publika, které jsou různé,“ řekla režisérka představení Firenza Guidiová.

Soubor NoFit State Circus bude hlavní hvězdou festivalu Letní Letná.
Kaplického knihovna ožije při videomappingu na cirkusovém šapitó NoFit State...

NoFit State Circus považují organizátoři za zatím nejnáročnější projekt festivalu. Soubor je mimo jiné zajímavý tím, že diváci jsou součástí představení. V šapitó nejsou židle, nikdo nemá své pevné místo, každý divák vidí produkci, která se často odehrává nad jeho hlavou, z jiného úhlu.

„Bianco v mé rodné italštině znamená ‚čistý‘, ale v podání členů NoFit State Circus v tomto smyslu čisté není, je upocené a rozhodně ne sterilní,“ uvedla Guidiová.

V představení se objeví 25 účinkujících včetně členů hudebního orchestru. „Hudba je původní a nic nehraje ze záznamu. Potenciál účinkujících je zcela využitý, všichni dělají všechno a není čas na oddech,“ sdělil kreativní ředitel NoFit State Circusu Toim Rack. Zdůraznil, že členové souboru tvoří zvláštní společenství lidí, kterým vyhovuje kočovat po světě a spát v karavanech. „Je to pro nás způsob života, ne práce. proto při přijímání nových lidí hraje velkou roli, jak zapadnou do kolektivu,“ dodal.

Soubor NoFit State Circus bude hlavní hvězdou festivalu Letní Letná.

Letošní ročník festivalu Letní Letná nabídne do 3. září vedle NoFit State Circus například francouzský soubor Compagnie Rasposo. Festival představí také další zahraniční i domácí soubory nového cirkusu, pohybového divadla či klaunerie, například premiéru společného představení režijní dvojice SKUTR a Loser(s), soubory Kitch Kong Company a Guillaume Martinet z Francie, Amanitas Fire Theatre, Cink Cink Cirk, Cirque Garuda, Cirkus TeTy, Cirkus Mlejn, Cirk La Putyka i Cirksession. Celkem se uskuteční 135 představení. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!