Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tipy na koncerty: Jeff Beck, Tori Amos, Iron Maiden či Timberlake

Kultura

  6:00
Koncertní sezóna všech žánrů je v plném proudu a Praha i další česká města se mohou těšit na velká jména i zajímavé začínající projekty. Už v pátek dorazí do Kongresového centra legendární rocková kapela Yes, 3. června chystá svou českou premiéru Justin Timberlake, 11. června přivítá Praha po pěti letech písničkářku Tori Amos. Jaké další koncerty se chystají v nejbližších týdnech?

Justin Timberlake na slavnostním večeru American Music Awards foto: ČTK

Už tento čtvrtek 29. května chystá svou první návštěvu Prahy stále populárnější indie folková kapela Wye Oak. Tvoří ji Jenn Wasner a Andy Stack, kteří mají na svém kontě pět alb, poslední s názvem Shriek vyšlo koncem dubna u labelu Merge, u kterého vydávají také Lambchop, Camera Obscura nebo Connor Oberst. Dvojice zahraje v MeetFactory a jejich předskokany budou nizozemští Bachelorette

Indie folková kapela Wye Oak.

O den později zažijí sedačky pražského Kongresového centra rockový nářez nejen pro veterány - v pátek 30. 5. tu zahraje legendární kapela Yes, která právě odstartovala své turné.  Fanoušci se mohou těšit na program složený z tří nejoblíbenějších alb kapely (The Yes Album, Close to the Edge a Going for the One), která je slibuje zahrát v plném rozsahu. Skupina se představí ve složení Chris Squire (baskytara), Steve Howe (kytara), Alan White (bicí), Geoff Downes (klávesy) a Jon Davison (zpěv).

Yes zahrají 30. května v Kongresovém centru Praha.

Timberlake, kytarista Beck, elektronika i metal

Hudební červen zahájí v O2 aréně americká popová megahvězda Justin Timberlake, který přijede v rámci turné ke svým posledním deskám, které dostalo název The 20/20 Experience World Tour. Zpěvák a herec, šestinásobný držitel prestižní Ceny Grammy a čtyřnásobný držitel Emmy Awards, se do povědomí posluchačů se dostal coby člen světoznámé chlapecké skupiny 'N Sync. Jeho posledního alba The 20/20 Experience se prodalo více než čtyři miliony nosičů.

Ve středu 4. června zahraje na Terase jízdárny Pražského hradu  anglický rockový kytarista Jeff Beck, který je spolu s Ericem Claptonem a Jimmy Pagem jedním ze tří nejvýznamnějších kytaristů, kteří působili ve slavné skupině The Yardbirds. Beck byl jako bývalý člen skupiny byl pozván v roce 1992 na uvedení do Rokenrolové síně slávy. Většina jeho skladeb je instrumentálních, zahrnují různé žánry od blues-rocku, heavy metalu, jazz fusion po současný kytarový rock a elektronickou hudbu.

Music Bar v pražské Lucerně rozezní v pátek 6. 6. zakladatelé kanadské industriální elektroniky Front Line Assembly, kteří v 80. a 90. letech zosobňovali kult napříč elektronickými styly. Dnes je v kapele jen jeden z původních členů - frontman Bill Leeb, který se obklopuje talentovanými mladými hudebníky. Jen o pár dní později  - ve středu 11. června - se v  Music Baru představí novější představitelé žánru, americká elektro-rocková kapela Awolnation!, v jejímž čele stojí zpěvák a skladatel Aaron Bruno. Proslavili se singlem Sail z roku 2011, který o rok později obletěl svět díky do neoficiálnímu videu nezávislé filmařky s teenagerkou zpívající v dešti...

Frontman skupiny Iron Maiden.

Příznivci metalu se dočkají v neděli 8. června, kdy do Brna zavítá kapela Iron Maiden.  "V loňském roce jsme v České republice zažili skvělé chvíle a fanoušci na našem pražském koncertě byli úžasní, takže jsme začal i přemýšlet o svém návratu. Vždycky jsme si koncerty v České republice velmi užívali, především díky skvělým fanouškům. Maiden do České republiky jezdí již 20 let, ale v Brně jsme nikdy nehráli, takže cítíme, že je nejvyšší čas se představit i fanouškům v této části republiky. Už se nemůžeme dočkat, až všechny poprvé uvidíme," vzkazuje českým fanouškům Bruce Dickinson. Slibuje nový obrovský světelný park, novou scénu a spoustu pyrotechniky...

Ve středu 11. června navštíví po pěti letech Prahu zpěvačka a hudebnice Tori Amos, která v Kongresovém centru představí repertoár z nového alba Unrepentant Geraldines. Amos má více než 12 milionů alb, přes tisíc odehraných vystoupení a řadu ocenění. Byla také jedním z prvních umělců, kteří nabídli svoji hudbu ke stažení.

Tori Amos zavítá do Prahy 11. června.

Stejný den jako americká písničkářka zahrají v Praze Nine Inch Nails, a to v nově otevřeném prostoru Forum Karlín. Frontman Trent Reznor a jeho kapela přivezou svoje nejnovější album Hesitation Marks.

Autor: