Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tisíce barevných sprejů. U Humpolce vzniká největší malba na zdi v Česku

Kultura

  11:36
HUMPOLEC - U Humpolce poblíž dálnice D1 vzniká největší takzvaný mural art v České republice. Desítka výtvarníků pracuje dnem i nocí na na ploše 1625 čtverečních metrů na výzdobě industriální developerské haly v logistickém parku CTPark Humpolec. Dílo by mělo být v závislosti na počasí hotovo nejpozději do konce tohoto týdne.

Lidé před obrovskou malbou vypadají téměř jako mravenci. U Humpolce poblíž dálnice D1 vzniká největší takzvaný mural art v České republice. foto: ČTK

Mural art je podle Wikipedie současný umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Na rozdíl od street artu či graffiti, které vznikají z hlediska zákonů jako ilegální aktivita, mural artová díla jsou většinou objednána majitelem stěny za účelem její výzdoby.

Češi nejsou srabi. Na film Smrtihlav láká v Praze velké graffiti

Práci desítky umělců z Česka a Slovenska pod vedením ateliéru DRAWetc mohou pozorovat řidiči z dálnice D1. Po tříměsíčních přípravách jsou na místě plošiny, jeřáby a další těžká technika. „Jedeme na směnný provoz i přes noc. K urychlení práce používáme světelnou projekci, díky které si přes noc můžeme připravit šablony a přes den murál kolorujeme. Vystříkali jsme zatím stovky sprejů, ale budou jich tisíce,“ uvedla Hanina Větrovcová z organizačního týmu.

Dalším plánovaným mural artem bude abstraktní dílo od českého umělce Michala Škapy alias Trona, které na jaře 2018 ozdobí industriální plochu budovy CTPark Prague Airport u Letiště Václava Havla.

U Humpolce poblíž dálnice D1 vzniká největší takzvaný mural art v České...
Část je vybarvená, část zbývá. U Humpolce poblíž dálnice D1 vzniká největší...
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...