Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

To nejlepší z českého performativního umění. Projekt Filmy Naživo jako další nabídne Losers Cirque Company

Losers Cirque Company - Vzduchem. foto: LCC

PRAHA - Projekt Film Naživo, nápad režiséra Viktora Tauše, v letních měsících představuje divákům pět divadelních souborů v ne úplně tradičních kulisách. To vše je v přímém přenosu promítáno do kinosálů v ČR. Jako další a v pořadí druhý z pěti se divákům představí soubor Losers Cirque Company.
  14:00

Druhý Film Naživo interpretuje inscenaci Losers Cirque Company  Vzduchem volně inspirovanou románem Jonathan Livingston Racek Richarda Bacha. Divák sleduje postavu, která objevila radost a vášeň pro létání. Zdokonaluje jej, posouvá své hranice a objevuje, čeho všeho je jeho tělo schopné, zbaví-li se strachu. Padá a znovu vstává. S plnou vírou ve své sny nalézá vytrvalost, individuální odvahu a svobodu. I když únavou usíná ve stoje, překonává všechny nástrahy, zlomené křídlo a dokonce i smrt.

Losers Cirque Company - Vzduchem.
Losers Cirque Company - Vzduchem.

“Film Naživo inscenaci zasazuje na dno opuštěného bazénu, do světa jeho blízkých, kterým je lépe na pohodlné zemi či v tomto případě “na dně”. Jonathan vzlétá z jejich světa, a byť se mu to daří sotva nad okraj bazénu, představuje to pro něj nový svět. Rackovo úsilí vzlétnout je zde také obrazem smutku za častým osudem skvostné historické české architektury v současnosti,”  vysvětluje Viktor Tauš

První promítání projektu, kterým byl Kaleidoscope Cirku La Putyka, mělo úspěch. „Na bouři živě reagovali i kinaři a korigovali zvuk pro nejlepší divácký zážitek. Diváci nám drželi palce a některá kina roztleskali jako divadlo. Byl to obraz kultury téhle doby. Manifest potřeby vyprávět příběhy v souladu s realitou ať je jakákoliv,“ okomentoval Tauš. 

Přehled programu všech Filmů Naživo

18. 7. 2020    Cirk La Putyka: Kaleidoscope

31. 7. 2020    Losers Cirque Company: Vzduchem

8. 8. 2020       Heaven’s Gate: Amerikánka

29. 8. 2020    Vosto5: Pérák

12. 9. 2020    Divadlo Na zábradlí: Tajný 

Autor: