Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

‚Tohle není pro děti!‘ Animovaní králíčci se snaží zabít farmáře borůvkami

Kultura

  14:00
LOS ANGELES - Animovaný snímek Králíček Petr (Peter Rabbit) je v amerických kinech necelý týden a už má na krku skandál. Rodiče si stěžují na to, že je v dětském filmu scéna, ve které se králíci snaží vyvolat alergickou reakci u člověka s alergií na borůvky. Ten nakonec musí sáhnout i po injekci s adrenalinem. Omluvu žádají rodiče i organizace bojující proti alergiím. Snímek se dočká české premiéry 22. března.

Animovaný film Králíček Petr (2018). foto: SONY PICTURES

Králíček Petr je dobrodruh a neposeda. Spolu se svými králičími a jinými zvířecími kamarády žije poklidně na krásném statku. Když na statek přijde nový majitel, tak se pochopitelně rozhodne zavést nový pořádek. Krok první - vyhnat neposedná zvířata. Jenže Petr se tak lehce vzdát nehodlá a jedna metoda jeho protiútoku šokovala americké rodiče, kteří proti filmu brojí na sociálních sítích.

Ve scéně totiž animovaní králíčci využívají toho, že je zlý farmář Tom McGregor (Domnhall Gleeson) alergický na borůvky. Králíci po něm malé fialové plody házejí ve snaze vyvolat alergickou reakci. To se jim povede a farmář dostává anafylaktický šok. Od smrti ho možná zachránila jenom tzv. epi-pen, injekce adrenalinu.

„Upozornění pro rodiče, kteří mají děti alergické na jídlo - nechoďte do kina na Králíčka Petra. Hledat humor v tom, že se králíci snaží vyvolat alergickou reakci u člověka (který nakonec musí použít adrenalin), je naprosto nechutné. Hanba Sony Pictures!“ píše se v rozhořčeném Tweetu, který končí hashtagem #boycottpeterrabbit, neboli bojkotujme Králíčka Petra. Pod ten se připojuje řada dalších lidí. Podle některých ohlasů na sociálních sítítch to naopak tito rozhořčení lidé přehánějí, protože scéna ve filmu není nijak hrozná a animákům v minulosti prošly i horší věci.

Na internetu vznikla i petice, která má cíl dostat ze společnosti Sony Pictures omluvu. V současné chvíli má téměř 16 tisíc podpisů (k 14. únoru). Proti filmu se ozvala třeba i charitativní nadace Děti s alergiemi na jídlo (Kids With Food Allergies), která na svůj Facebook přidala varování.

10.února 2018 v 04:16, příspěvek archivován: 14.února 2018 v 11:37

The new movie, Peter Rabbit, has a scene that may be disturbing to young viewers who have a food allergy. A character is intentionally attacked with his allergen, leading to anaphylaxis and the use of epinephrine. Parents should be aware of this before your children see the movie so you can talk with your child(ren) about it.
KFA believes that food allergy "jokes" are harmful to our community. During a reaction, patients require the life-saving drug epinephrine and must go to the nearest hospital for follow-up treatment. The very real fear and anxiety that people experience during an allergic reaction (often referred to as an impending sense of doom) is a serious matter. Making light of this condition hurts our members because it encourages the public not to take the risk of allergic reactions seriously, and this cavalier attitude may make them act in ways that could put an allergic person in danger.
Read our letter to Sony Pictures and the other makers of this film: https://community.kidswithfoodallergies.org/…/letter-to-the…