Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Tom Hanks proti německým ponorkám. Pro válečné drama Greyhound sám napsal scénář

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Hollywoodský všeuměl Tom Hanks svede důležitou bitvu s nacisty jako nepříliš zkušený americký kapitán. Hlavní roli v dramatu Greyhound (Chrt) si tentokrát sám napsal na tělo. Snímek zamíří do českých kin 7. května.

Tom Hanks ve filmu Greyhound (2020). Režie: Aaron Schneider. foto: SONY PICTURES

Na počátku amerického zapojení do druhé světové války po Atlantiku plul konvoj 37 spojeneckých lodí. Celé výpravě velel poměrně nezkušený kapitán Ernest Krause (Tom Hanks). Netrvá dlouho, a na konvoj zaútočí takzvaná Vlčí smečka, ponorky nacistické Kriegsmarine. Krause musí z paluby torpédoborce USS Keeling, jehož kódové označení bylo právě Greyhound, celý konvoj ochránit. Předtím ale musí překonat nedůvěru v sama sebe. Nemá mnoho času, Němci se blíží...

Tom Hanks ve filmu Greyhound (2020). Režie: Aaron Schneider.
Tom Hanks ve filmu Greyhound (2020). Režie: Aaron Schneider.

O režii filmu se postaral Aaron Schneider. Hned jeho první krátkometrážní film Two Soldiers (Dva vojáci) s Ronem Perlmanem v hlavní roli získal v roce 2004 Oscara za nejlepší krátký film. V roce 2009 natočil ještě drama Snížit se s Robertem Duvallem a Billem Murraym v hlavních rolích. 

Snímek je adaptací povídky Dobrý pastýř (The Good Shepherd) amerického spisovatele C. S. Forestera. Ten je i u nás známý díky své románové sáze o poručíkovi královského námořnictva Horatiovi a lodi Hornblower. 

Ve filmu dále hrají Elisabeth Shueová, Stephen Graham, Lee Norris, Manuel Garcia-Rulfo, Karl Glusman, Dave Davis, Rob Morgan nebo Tom Brittney.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...