Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Topolové, Krchovský a další autoři se sešli v antologii undergroundu

Kultura

  6:00
Antologii poezie druhé generace undergroundu, tedy autorů jako jsou Viktor Karlík, Jáchym a Filip Topolovi, Vít Kremlička nebo J. H. Krchovský, vydává Revolver Revue. Jmenuje se U nás ve sklepě a básnické texty v ní doplňují ilustrace a fotografie tvůrců z téhož okruhu.

Filip Topol foto: MAFRA - Libor Teichmann

Obsáhlá publikace, která nese název stejný jako jedna z písní kapely Garáž, zahrnuje také anketu mezi tvůrci, medailonky autorů, jejich bibliografie a doprovodné texty Viktora Karlíka a Marka Vajchra.

Jako druhou generaci undergroundu označoval Ivan Martin Jirous ty, kteří "šli do undergroundu přímo". "My, starší, jsme před normalizací ještě přeci jenom stihli něco dělat takříkajíc oficiálně, ale ti mladší, (...), ti rovnou absolutně odmítli všechny pokusy o jakékoli zapojování se do oficiálních struktur, které byly tehdy zcela hanebné," uvedl v rozhovoru pro Revolver Revue v červnu 2010.

Antologii poesie druhé generace undergroundu vydává Revolver Revue

Právě ze zmiňovaného okruhu autorů vzešla i Revolver Revue, jejíž první číslo vyšlo v samizdatu v roce 1985. Obsáhlý časopis je vždy výpravnou revue věnovanou literatuře a výtvarnému umění v širších společenských souvislostech. Výrazně se věnuje výtvarníkům a literátům - současným i žijícím v nedávné minulosti, kteří se pohybují na okraji.

Texty doprovázejí fotografie, malby a kresby

Antologie U nás ve sklepě zahrnuje verše z 80. a 90. let od Petra Placáka, Filipa Topola, Jáchyma Topola, J. H. Krchovského, Luďka Markse, Víta Kremličky, Karla Malíka, Martina Sochy, Tonyho Ducháčka nebo Ewalda Murrera a doprovázejí je fotografie Ondřeje Němce, Gabiny Fárové nebo malby a kresby Viktora Karlíka nebo Pavla Reisenauera. Kniha vychází v grafické úpravě Luboše Drtiny.

Autor: