Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Tori Amos po pěti letech v Praze. Nové album představí v červnu

Kultura

  12:00
Svou novou nahrávku Unrepentant Geraldines představí 11. června v pražském Kongresovém centru americká zpěvačka Tori Amos. Vystoupení bude součástí jejího světového koncertního turné, které odstartuje 7. května v irském Dublinu.

Tori Amos foto: Reprofoto

Unrepentant Geraldines je zpěvaččino 14. studiové album, které je návratem k současným písní po vydání několika spíše klasickou hudbou inspirovaných a inovativních alb v posledních čtyřech letech. Mezi poslední alba Amos patří například klasikou ovlivněný titul Night of Hunters nebo orchestrální přepracování jejích skladeb na desce Gold Dust.

ČTĚTE TAKÉ

Letos v listopadu Amos uvedla zatím nejambicióznější skladatelský projekt své kariéry. V Londýnském národním divadle měl premiéru muzikál The Light Princess, na kterém zpěvačka spolupracovala se spisovatelem Samuelem Adamsonem. Představení tam bude uváděno od konce února 2014.

Tori Amos představí v Praze nové album Unrepentant Geraldines

Tori Amos doposud prodala více než 12 milionů alb, odehrála přes tisíc vystoupení a získala řadu ocenění. Od vydání debutu Little Earthquakes v roce 1992 zaujala svým intimním stylem psaní skladeb. Podle hudební kritiky styl Amos připomíná písně Kate Bush či Joni Mitchell. Později byla jedním z prvních umělců, kteří nabídli svoji hudbu ke stažení. Své písně nechala ztvárnit jako grafické romány a vytvořila k nim originální videa. Je také známá jako spoluzakladatelka humanitární organizace proti sexuálnímu násilí.

Tori, vlastním jménem Myra Ellen Amos, se narodila v roce 1963 v Newtonu v Severní Karolíně. Již jako tříletá začala hrát na piano. Později zpívala v Los Angeles s hardrockovou skupinou, s níž vydala desku Y Kant Tori Read; poté přesídlila do Londýna.

Autoři: ,