Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

TransGlobal Underground: na pódiu si budeme sedět na ramenou

Colours of Ostrava

  14:00
Bude to první velký koncert letošních Colours of Ostrava. Legendy taneční odnože worldmusic TransGlobal Underground tam zahrají společně s albánskou dechovkou Fanfara Tirana ve čtvrtek 18. července už v 19.00. Na pódium se bude muset vtěsnat téměř dvacet hudebníků.

TransGlobal Underground a Fanfara Tirana foto: Colours of Ostrava

Kdo odpovídal

Za TransGlobal Underground se rozhovoru zúčastnili oba kmenoví hudebníci - tedy Timothy "Tim" Whelan (klávesy, kytara, flétna) a Hamilton "Hami" Lee (perkuse, programování). Albánskou kapelu Fanfara Tirana reprezentoval Xhemal Muraj aka Colonel James (trumpeta) a Fatbardh Capi aka Mister White (altový saxofon, klarinet).

Vzpomenete si, kdy jste se poprvé doslechli o Fanfaře Tirana?

TransGlobal Underground: Je to tak dva roky zpátky. Jejich manažer Olsi byl totiž i náš manažer pro Itálii.

A vy jste se o Transglobal Underground dozvěděli jak?

Fanfara Tirana: Známe je už od 90. let. Jsou jednou z nejlepších fusion kapel.

Můžete vysvětlit, proč máte tolik rádi balkánskou hudbu? Nejde jen o Fanfaru, ale v minulosti jste spolupracovali třeba i s Triem Bulgarka.

TGU: Od chvíle, co jsme se v 90. letech poprvé dostali do Maďarska, jsme se zapojili do spolupráce s mnoha hudebníky z východní Evropy. Máme rádi melancholickou stránku albánské hudby stejně jako její dechovou část. Každá země v regionu má svůj vlastní zvuk a styl používání nástrojů, což je pro ni specifické. Tak například - cimbál z Maďarska, klarinet z Albánie a kaval z Bulharska (píšťala, pozn. red.). Je skvělé začlenit jejich jednotlivé elementy do naší hudby.

Ale všechny tyhle nástroje ještě musíte propojit s elektronikou...

TGU: Tímhle způsobem - najít správnou cestu smíchání tradice s elektronikou - pracují TGU už mnoho let. Pokaždé je to výzva, to ano. Někdy to jde lehce a jindy je to obtížnější.

FT: Není to vůbec složité. Užíváme si to. Tohle pochopíte, až nás uvidíte na pódiu.

Přehled letních festivalů - Lidovky.cz

Balkánská hudba zažila svůj evropský a možná i světový boom před mnoha lety. Může být právě propojení s elektronikou, jak předvádí projekt Fanfara Tirana meets TransGlobal Underground, oživovacím impulsem?

TGU + FT: Existuje spousta mladých hudebníků vyrůstajících na Balkánu, kteří vycházejí z elektroniky a zároveň se do ní nebojí zahrnout tradiční nástroje jejich země. Fúze dechovek s DJs je stále populární, ale my děláme něco hlubšího a dřív neslyšeného. Používáme melancholický zvuk klarinetu a tradiční mužský hlas znějící nad velmi hlubokým hučením. Společně s vypravěčským doprovodem sitára (mnohostrunný drnkací nástroj, pozn. red.) a tabla (dvojice bubnů různé velikosti, pozn. red.) získáte vlastně něco velmi unikátního.

Londýn a Tiranu dělí vzdálenost 1900 kilometrů. Jakým způsobem jste spolupracovali?

TGU: Naše party jsme nahráli v Londýně na základ, který vznikl v Albánii. Přidali jsme sitár, tabla, buben dhol, kytaru, klávesy a vokály. Někdy jsem poslali MP3 zpátky do Albánie, oni si ji poslechli, dostali jiné nápady, nahráli je a poslali nám je zpátky.

Jak vůbec vypadá současná hudební scéna v Albánii?

FT: Stejně jako všude jinde po světě, možná ještě horší.

Fanfara Tirana

Váš společný projekt má venku album a teď je na řadě mnoho koncertů. Už víte, kdy tahle spolupráce skončí, nebo ji chcete držet při životě co nejdéle?

TGU + FT: Doufáme, že v příštích letech odehrajeme spoustu koncertů. Teď je příliš brzo na to, abychom řekli, jestli natočíme další desku, nebo ne. Nikdy nevíš.

Fanfara Tirana a TransGlobal Underground = téměř dvacet lidí na jednom pódiu. Jak se tam poskládáte?

TGU + FT: Jeden druhému si musíme sednout na ramena.

Ještě před několika lety byli TransGlobal Underground v Česku velmi častým hostem. To jste to tu měli tak rádi?

TGU: Začali jsme k vám jezdit pár roků po sametové revoluci. Naše skladba Templehead byla přijata skoro jako hymna a v té době jsme hráli na opravdu velkých festivalech. Měli jsme vlastního agenta v Praze a vyjeli na mnoho koncertních šňůr. Češi společně s pivem a absintem vytvářejí velmi speciální místo.

Taky jste navštívili Colours of Ostrava. Nějaká vzpomínka?

TGU: Myslím si, že je to už deset let, co jsme tam hráli. Pršelo!

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!