Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Traumatický osud Josefa K. Národní divadlo uvede Kafkův Proces jako balet

Kultura

  15:45
PRAHA - Mladík Josef K. je zatčen a odsouzen za zločin, o kterém nemá nejmenší ponětí. Nejslavnější Kafkův román Proces nyní míří do Národního divadla s choreografií slavného italského choreografa Maura Bigonzettiho.

Ondřej Vinklát a Kristýna Němečková. Inscenace Kafka: Proces (2019). Choreografie: Mauro Bigonzetti. foto: ND - Martin Divíšek

„Uprostřed hluboké noci se otevřou dveře a vstoupí žena zahalená v listech papíru, symbolizující osud spícího protagonisty a zuřivý hněv, kterému je vystaven…“ Tak vypadá malá část inscenace Kafka: Proces  v Národním divadle. 

Ondřej Vinklát a Štěpán Pechar. Inscenace Kafka: Proces (2019). Choreografie:...
Ondřej Vinklát a soubor Baletu ND. Inscenace Kafka: Proces (2019)....

Fascinován jeho neodolatelným jazykem, traumatickým dějem a trvalou aktuálností, stejně jako přitažlivostí obrazů z filmové adaptace Orsona Wellse, vydal se Bigonzetti do temného světa pana K. Balet Národního divadla zařazuje do svého repertoáru dílo, které rezonuje nejen s osobností Franze Kafky, ale i se současným světovým politickým děním. Uvádí tak dílo, které nepochybně ke Kafkově Praze patří a dotváří toto milieu osobitým a umělecky hodnotným způsobem. 

„Postava Josefa K. v Procesu se mne dotýkala – vyjadřovala samotu muže uprostřed velké společnosti. Viděl jsem a vnímal jazyk těla tohoto smutného a osamoceného muže. A právě toho se můžete v Kafkově díle dotknout. Samoty. Ne té malé, každodenní, ale té opravdu velké vnitřní samoty člověka. Pochybnosti, povrchnost, nedorozumění… To jsou témata, která k vám přicházejí,“ říká choreograf Bigonzetti.

Kafka: proces

Choreografie: Mauro Bigonzetti

Hudba: Antonio Bononcini, Dietrich Buxtehude, Henryk Górecki, Carlo Gesualdo, Tarquinio Merula, Claudio Monteverdi, Modest Musorgskij

Scéna a světelný design: Carlo Cerri
Kostýmy: Mauro Bigonzetti

Projekce: OOOPStudio

Česká premiéra: 13. 6. 2019

2. premiéra: 14. 6. 2019

Stavovské divadlo

Reprízy: 14., 16., 18. 6. a 1., 2. 7. 2019

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!