Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Důvody konce šéfa ND: od chybných procesů po selhání a trestní řízení

Kultura

  7:00
PRAHA - Proč byl odvolán Ondřej Černý? Dopustil se manažerských chyb, tvrdí ministerstvo kultury. Jeho konec souvisel s trestním řízením, říká předseda Starostů Petr Gazdík. Lidovky.cz přinášejí tři vysvětlení konce ředitele Národního divadla, jak se hromadila v posledních dnech.

Ministryně kultury Alena Hanáková na tiskové konferenci vysvětluje odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého foto: ČTK

Verze první: "nezvládnuté řídicí procesy"

Hned v pátek 7. září, tedy v den odvolání Ondřeje Černého, vystoupila ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) v Událostech, komentářích. Jako hlavní důvod prezentovala "nezvládnuté řídicí a provozní procesy" a chyby při transformaci Státní opery Praha na součást Národního divadla. Na opakované dotazy moderátorky však nebyla schopna přiblížit, o jaké procesy se jedná.

KOMENTÁŘ:

Podivné vysvětlení ředitelova konce vzbudilo vášnivé reakce. Proti jeho sesazení se ozvali ostatní členové vedení divadla, vznikla i petice Národ sobě! na jeho podporu. Vedení Národního divadla požádalo premiéra Nečase o odvolání Aleny Hanákové z čela resortu a premiér přislíbil, že se do sporu vloží.

Verze druhá: neschopnost, nekomunikace, solární panely a SMS

Ministerstvo kultury proto svolalo na úterý 11. září tiskovou konferenci, na které se mělo Černého odvolání vysvětlit. Samotná Hanáková mnoho neřekla, hovořil hlavně její náměstek a pověřený ředitel Národního divadla Martin Sankot. Kromě nezvládnutých řídicích procesů (tentokrát důsledně označovaných jako "mechanismy") vytkl Černému čtyři věci:

Nezvládnuté ekonomické řízení divadla a nulová představa o nákladech a výnosech. "Jedná se o zcela fatální manažerské selhání s potenciálním fatálním dopadem na umělecký provoz ND.“

Nekomunikace ohledně rozpočtu ND. "Pan Černý de facto opakoval: „dejte mi peníze a já si budu dál dělat, co chci.“

Porušení zákona o rozpočtových pravidlech při podpisu smlouvy o dodávce solárních panelů. "Celkové porušení rozpočtové kázně je ve výši přes 120 milionů korun."

SMS poslaná náměstku Sankotovi 6. září, ve znění:  „Vzhledem k mimořádné situaci nabízím možnost organizačně zařadit investice do Státní opery jako zvláštní projekt řízený přímo mnou. S pozdravem O. Černý". "Jde zjevně o pokus o nestandardní řízení významné investiční akce."

Proč ale nemohla tyto důvody sdělit ministryně Hanáková už v pátek místo neustálého opakování sousloví "nezvládnuté řídicí procesy"? "Nechtěli jsme situaci zbytečně vyhrocovat," tvrdí mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.  "My jsme se chtěli chovat tak, že to zůstane mezi námi."

O tiskové konferenci čtěte více zde:

Verze třetí: trestní řízení?

Je však dosti možné, že ministerstvo kultury ani na tiskové konferenci nesdělilo zdaleka vše. Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík již v pondělí v rozhovoru pro Lidovky.cz naznačil, že se věcmi zabývají orgány činné v trestním řízení, a že ministryně Hanáková vše na úterní tiskovce vysvětlí. VÍCE ČTĚTE ZDE

Tam však o trestním řízení nepadlo ani slovo, Hanáková se pouze zmínila o tom, že údajné porušení rozpočtových pravidel řeší finanční úřad a kvůli jejímu chvatnému odchodu se jí nebylo možné zeptat na podrobnosti.

Jakoukoliv souvislost s případným trestním řízením popírá i mluvčí ministerstva Ševčíková.  „Já si myslím, že ona s ním (s Gazdíkem, v pondělí) mluvila o tom, co jsme dnes (v úterý) zveřejnili. Dost pochybuji, že by mu vyprávěla něco takového," říká mluvčí.

Petr Gazdík ale na svých slovech trvá. Na pondělní schůzce mu náměstek Sankot měl říci, že právě probíhající trestní řízení je jedním z důvodů odvolání Ondřeje Černého z čela divadla. "Já vím o tom, že to trestní řízení skutečně probíhá," tvrdí Gazdík. "Pokud oni zvolili jinou strategii a některé věci zatím neřekli, je to jejich věc, já se jim do toho nemám co plést," odkazuje Gazdík na ministerstvo kultury.

„To se spíš mělo týkat patrně toho šetření finančního úřadu, nikoliv orgánů činných v trestním řízení,“ zpochybňuje Gazdíkova slova mluvčí Ševčíková. Dodává, že to, co Gazdíkovi ministryně údajně tvrdila, vůbec není důležité. „Vždyť je to úplně jedno, co kdo komu řekl kde někde u kafe. Pro mě je relevantní to, co my vydáváme jako oficiální stanovisko."

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...