Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Trnitá česká cesta ke stejnopohlavnímu manželství. Za dokumentem stojí spolutvůrkyně V síti

Dokument Zákon lásky (2021). foto: BONTONFILM

PRAHA - Zákon umožňující sňatky stejnopohlavních párů je na cestě už tak dlouho, že se to dá považovat za road movie. Právě takový snímek nachystala dokumentaristka Barbora Chalupová. Snímek Zákon lásky zamíří do českých kin 5. srpna.
  5:00

„Na přelomu roku 2017 a 2018 jsem se poprvé setkala s tématem rozdílu mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím. Záhy jsem zjistila, že registrace právně ani symbolicky v podstatě nic neznamená. To byl prvotní moment, kdy jsem se o téma začala hlouběji zajímat,“ vysvětluje okolnostní vzniku filmu režisérka Chalupová. 

Dokument Zákon lásky (2021).
Dokument Zákon lásky (2021).

„Nesporná aktuálnost tématu je ve filmu ještě znásobena faktem, že poslední klapka padla teprve před dvěma měsíci, kdy ve Sněmovně došlo po neuvěřitelných tisíci dnech k hlasování v prvním čtení o novele zákona. Dokument tedy sází nejen na sílu několikaletého časosběru, ale zároveň i na stále živou událost,“ dodává.

Jako v každém správném příběhu, i zde vystupuje několik „arcipadouchů“. Těmi hlavními jsou česká poslanecká sněmovna, Aliance pro rodinu a hnutí Jsme fér. Zvítězí i tentokrát pravda a láska?

Autor:
Témata: Film, Kultura

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.