Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Trutnoff zahájí bohoslužba a hobit Frodo, zahrají Crystal Fighters

Kultura

  16:00
Trutnoff Open Air Festival zahájí ve čtvrtek 14. srpna ekumenická bohoslužba. V rámci programu prvního dne vystoupí mimo jiné americký herec Elijah Wood, představitel hobita Froda ve filmové trilogii Pán prstenů. Festival je letos věnován indiánským obětem masakru u Sand Creeku v roce 1864 a ideálům 17. listopadu 1989.

Novodobí hippies Crystal Fighters foto: Reprofoto

Brány festivalu se otevřou v 16:00, o dvě hodiny později začne dění na hlavní scéně. "Festival zahájí mimořádná ekumenická bohoslužba, nemající v naši zemi obdoby. Poprvé při ní dojde k propojení křesťanských pastorů z katolické, evangelické a husitské církve s hnutím Hare Krišna, vyznávajícím východní náboženství a védskou kulturu," uvedl zakladatel festivalu Martin Věchet. Bohoslužbu povede katolický kněz Ladin Heryán.

Triggerfinger i Visací zámek

První den vystoupí zahraniční kapely i české legendy - rockeři Triggerfinger, taneční novodobí hippies Crystal Fighters, Michal Prokop s Framus Five či punkový Visací zámek. Wood přijede s projektem Wooden Wisdom & DJ Fitz, s nímž vystoupí v Undergroundovém stanu Ivana M. Jirouse, Po bohoslužbě vystoupí punková legenda Visací zámek. Relativní zklidnění přinese Michal Prokop s Framus Five. Poté již festival na hlavním pódiu slavnostně zahájí Wood.

Rockeři z Triggerfinger

Po něm na hlavním pódiu nastoupí zahraniční kapela Triggerfinger. Základem jejich stylu je klasický rock. Druhá zahraniční kapela trutnoffského čtvrtku Crystal Fighters je žánrově těžko zařaditelná, protože jich v sobě mixuje hned několik. Novodobí taneční hippies, temperamentní španělští Baskové Crystal Fighters, kteří se usídlili v Londýně, hrají tradiční baskický folklór naroubovaný na rytmy současné elektroniky i ostrých kytar.

Největšími hvězdami Trutnoff Open Air Festivalu jsou písničkářka Patti Smith a španělští Ska-P. Kdy přesně vystoupí, zatím pořadatelé nesdělili.

Vstupenky na letošní ročník jsou k dostání na dobírku za 1100 korun na stránkách festivalu. Na místě bude cena 1300 korun.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...