Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

,Tu gay scénu tam nechte.‘ Studio Disney poslalo diplomatickou žádost

Kultura

  18:00
Americké studio Disney poslalo žádost na malajsijské ministerstvo zahraničí ohledně rozhodnutí vystřihnout z nového filmu Kráska a zvíře homosexuální scénu. Distributor už v zemi pozdržel vydání filmu, aby se problém vyřešil. V Rusku je zase film kvůli této části určen jen pro dospělé.

Snímek Kráska a zvíře. foto: Falcon

Ve filmu Kráska a zvíře má hlavní padouch Gaston (Luke Evans) po boku svého parťáka Le Foua (Josh Gad). Problém je v tom, že Le Fou je první homosexuální postava v historii studia Disney. Bill Condon, režisér snímku, na tento fakt byl patřičně hrdý. „Ve filmu máme první gay moment v historii studia,“ řekl v rozhovoru. Le Fou například rozverně tancuje a zpívá, má jasné narážky, a v jedné scéně si vyhrne tričko a ukáže cucflek v oblasti pupíku.

Disneyho film Kráska a zvíře představuje prvního gaye. Rusko uvažuje o zákazu

Malajsijské autority film nechali zcenzurovat, na což studio reagovalo tím, že odmítlo film do země vůbec poskytnou. Homosexualita je v Malajsii trestná, což je částečně dáno zachováním britského koloniálního práva a také predominantním islámským náboženstvím v zemi. Abdul Halim Abdul Hamid, vedoucí malajsijské cenzurní komise, ve čtvrtek prozradil agentuře AFP, že společnost Disney opravdu podala žádost na ministerstvo zahraničí ve snaze scénu ve filmu zachovat. Studio Disney posunulo datum premiéry v zemi (na 30. března), aby dalo úřadům čas se rozhodnout. „Ten způsob jakým tancuje je homosexuální. Dialogy a text písně také. Chtěl jsem původně na film vzít svá vnoučata. Ale my máme pravidla. Nepodporujeme homosexuální komunitu,“ dodal k problému Abdul Hamid.

Snímek Kráska a zvíře od studia Disney.
Snímek Kráska a zvíře.

Snímek se dostal do potíží také v Singapuru. Proti se postavila singapurska Národní rada církví (NCCS). Podle oficiální zprávy z úterý rada shledala homosexuální moment ve filmu jako naprosto zbytečný a varovala rodiče, aby byli při návštěvě kina obezřetní. V Rusku zase film dostal díky scéně nálepku 16+ a je tedy řazen do kategorie pro dospělé.

Všechna kontroverze ale určitě přispěla i k reklamě snímku - Film Kráska a zvíře se pravděpodobně stal nejvýdělečnějším rodinným filmem historie v období prvního víkendu od uvedení. Ačkoliv přesná čísla ještě nejsou, uvádí se, že snímek mohl celosvětově vydělat až 240 milionů dolarů.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!