Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tuhle lampu v obchodě neseženete. Hraného Aladina si vzal na starost Guy Ritchie

Kultura

  16:30
LOS ANGELES/JORDÁNSKO - Klasická Disneyho animovaná pohádka dostává hraný kabátek. Aladin (anglicky Aladdin) režiséra Guye Ritchieho nabídne velkolepou stylizaci a Willa Smitha jako modrého džina z lampy. Snímek má českou premiéru naplánovanou na 23. května 2019.

Mena Massoud jako Aladin. snímek Aladin (2018). Režie: Guy Ritchie. foto: Disney

Nový Aladin se zbavuje své nálepky čistokrevné pohádky a do mixu přidává dobrodružný fantasy film s romantickými prvky. Hlavního hrdinu, pouličního zlodějíčka Aladina, si zahrál egyptský herec Mena Massoud (seriál Tom Clancy´s Jack Ryan). Roli džina, který umí splnit tři přání, dostal americký herec Will Smith (Já, legenda, Sebevražedný oddíl). Krásnou princeznu Jasmínu pak americká herečka s indickými kořeny Naomi Scottová (Power Rangers: Strážci vesmíru, Marťan).

Guy Ritchie, bývalý manžel Madonny, je uznávaným režisérem. Jeho dva poslední filmy - Krycí jméno U.N.C.L.E. (2015) a Král Artuš: Legenda o meči (2017) - se nesetkaly s úspěchem u kritiky a i přes diváckou přízeň (soudě podle diváckých recenzí) se jim v kinech nedařilo.

Strážci galaxie v ohrožení. Disney po vyhození režiséra bojuje i s herci

Nový Aladin by měl být přímým remakem (předělávkou) klasické animované pohádky z roku 1992. Ta je zase inspirovaná stejnojmenným příběhem ze sbírky Tisíc a jedna noc. Aladinův příběh z arabštiny přeložil v 17. století francouzský spisovatel a archeolog Antoine Galland.

A je vybíleno

Snímek má do premiéry ještě daleko, ale už je terčem kontroverzí. Pro jeho potřeby totiž scenáristé vytvořili postavu bílého prince Anderse (hraje ho Billy Magnussen). Na sociálních sítích fanoušci obviňovali filmaře z takzvaného whitewashingu (praktika dosazování bílých herců do rolí osob jiné rasy nebo etnického pozadí). Podobný  problém se objevil v lednu 2018, kdy se sociálními sítěmi šířila informace o tom, že filmaři natírají tváře bílých komparzistů hnědou barvou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!