Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tvorbou proti nenávisti. HateFree Culture vyhlásila soutěž

Kultura

  6:00
Otevřenou výzvu HateFree Art vyhlásilo Centrum současného umění DOX. S uměleckým dílem reflektujícím xenofobii a vzájemné soužití se mohou přihlásit nejen umělci, ale kdokoli z široké veřejnosti do 15. dubna. DOX se tak hlásí k iniciativě HateFree Culture, která usiluje o život bez násilí a nenávisti. Před několika dny představili vznikající síť HateFree zón.

DOX chystá výstavu k iniciativě HateFree Culture. foto: DOX

Výzva pro umění bez nenávisti je určena všem, kdo chtějí přihlásit svá díla i náměty děl, jež se zaměřují na reflexi témat jako je rasismus, xenofobie, nacionalismus, pravicový radikalismus, násilí z nenávisti, předsudky a nedostatek tolerance vůči příslušníkům menšin, subkultur nebo jiných sociálních skupin.

Lukáš Houdek

„Díla a projekty by měly mít potenciál téma citlivě otevřít, tlumit napětí a konflikty ve společnosti,“ říká k povaze děl koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek. Sám Houdek přitom pro kampaň proti násilí z nenávisti vytvořil několik desítek portrétů osobností české kultury s mottem: nenávist mi nesluší. „Cílem projektu je posílení vzájemného soužití a aktivní zapojení občanů v boji proti násilí ať už v reálném světě či online,“ dodává Houdek.

Více o projektu HateFree Culture čtěte v rozhovoru:

Videa, dvojrozměrná díla nebo performance přihlášené do otevřené výzvy prostřednictvím webové stránky DOXu mají šanci být vybrány pro letošní výstavy ve veřejném prostoru v českých městech, příští rok bude výstava v DOXu.

Iniciativu s názvem HateFree Culture, celorepublikovou kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti, která reaguje na dlouhodobý narůst negativních postojů vůči některým skupinám obyvatel ČR z důvodu jejich etnicity, sexuální orientace, náboženství, subkultury, handicapu nebo jiných odlišností, podporuje Agentura pro sociální začleňování při Úřadu vlády.

V rámci projektu vznikají i HateFree zóny, k nimž se hlásí veřejně přístupná místa, která chtějí dát svým návštěvníkům najevo, že se v jejich prostředí nemusí bát žádných nenávistných útoků jak ze strany zaměstnanců, tak ze strany hostů. Cílem sítě zón je zahrnout prostory rozličných zaměření, které zasahují do různých sfér a situací každodenního života.

Proto jsou mezi prvními jak bary a kavárny, tak galerie, divadla, sportoviště, média, modelingová agentura nebo kostel. Registrovaní členové HateFree komunity si mohou vytvořit HateFree Občanku - kartičku, se kterou ve vybraných zónách získají slevu či jinou výhodu. Kartička umožní i finančně zvýhodněný vstup na některé festivaly, které s HateFree Culture spolupracují, například Letiště.

Všechny HateFree zóny budou postupně přibývat na mapě HateFree Česko. Zatím jich je tam 25, z toho v Praze čtyři, vedle DOXu je to Divadlo Archa, Rádio Wave a karlínská Kavárna Kočičí.

Autoři: ,