Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rada Fondu kinematografie rozdělila 60 milionů. Nejvíc získal Petr Václav na film o skladateli Myslivečkovi

Kultura

  13:10
PRAHA - Rada Státního fondu kinematografie podpořila vznik šesti nových českých filmů celkem 60 miliony korun. Jsou mezi nimi třeba vysokorozpočtový biografický snímek Petra Václava o skladateli Josefu Myslivečkovi, závěr Jarchovského a Hřebejkovy rodinné trilogie nebo pohádka v režii Marka Najbrta.

Režisér Petr Václav foto: WIDE

Do celé výzvy se přihlásilo 21 projektů, které celkově žádaly o 218 milionů korun. Rada podpořila šest z nich, v souladu se strategií „více peněz méně projektům“, uvedla Eva Pjajčíková ze Státního fondu kinematografie. Zároveň šlo až na jednu výjimku o projekty, které fond již dříve podpořil ve fázi vývoje.

SFK letos dostal z rozpočtu ministerstva kultury téměř miliardu korun, 800 milionů jde na filmové pobídky a 182 miliony na původní domácí tvorbu. Zhruba stejnou částku fond dostává z příjmu z televizní reklamy, z licence některých filmů či z prodaných vstupenek do kina.

Z 60 milionů, které rada fondu nyní rozdělila, nejvyšší dotace 23 milionů korun připadla filmu Il Boemo Petra Václava. Film o životě skladatele Josefa Myslivečka s celkovým rozpočtem přes 128 milionů korun rada podpořila již ve fázi vývoje. Podle radních má snímek s propracovaným scénářem velkou šanci oslovit domácí i zahraniční publikum. Myslivečnovi věnoval Václav už dokumentární film Zpověď zapomenutého (2015), který zachycuje vznik inscenace opery Olimpiade, jak ji v roce 2013 uvedlo Národní divadlo v Praze, Dijonu, Caen a Luxembourgu v nastudování režisérky Ursel Hermann, dirigenta Václava Lukse a jím vedeného Collegia 1704.

Petr Václav při natáčení v Římě. Dokumentární film Zpověď zapomenutého pátrá o osudu skladatele Myslivečka.

Druhou nejvyšší dotaci získala závěrečná část trilogie Zahradnictví režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského s názvem Nápadník. Rada v minulosti podpořila předchozí části tohoto vysokorozpočtového triptychu s názvy Rodinný přítel a Dezertér. Tentokrát ocenila producentskou přípravu Viktora Tauše a přidělila filmu 7,5 milionu korun. Třídílná rodinná sága má zachycovat soukromý i veřejný život v Československu 30. až 50. let minulého století.

Podporu získali Pavlíček, Fornay, Najbrt i Mádl
Velmi dobře připraven byl podle rady Fondu projekt Sešlost Tomáše Pavlíčka, který již podpořila literární přípravě a ve vývoji. Stejně tak Rada velmi kladně hodnotila projekt Miry Fornay Žáby bez jazyka, který byl podpořen také v kompletním vývoji.

Po dvou neúspěšných žádostech tentokrát získala dotaci i pohádka Čertí brko, a sice 8,5 milionu. Podle radních by mohl připravovaný snímek v režii Marka Najbrta zvednout úroveň současné české tvorby pro děti. Úspěšný byl mimo jiné i druhý autorský počin herce a režiséra Jiřího Mádla s názvem Na střeše. Scénář nahlíží imigrantskou problematiku se specifickým humorem, který dává příběhu s aktuální tematikou naději, že vzbudí zájem mainstreamového publika, uvedli radní. Fond kinematografie ho podpořil sedmi miliony korun.

Autoři: ,